Counter

29 Mart 2012 Perşembe

Lara' nın (ya da annesinin) emzikle imtihanı!


Bütün anneler gibi ben de büyük konuştum ve dedim ki kızıma emzik vermeyeceğim.

Neden?
Ne bileyim neden?

Gerekirse parmağını emsin, daha sağlıklı, evet daha zor bırakılyormuş ama olsun. Şimdi emzik yere düşer, sterilizasyon sıkıntı, diş damak yapısı falan filan bir sürü bahane buldum. Babası dedi ki bence sen emziği kıskanıyorsun, olabilir mi, bilmem...


Neyse zaten bir kaç gün önce ihtiyaçtan denedik almadı. Oh oh dedim alma kızım evladım. Silikon saçma bir icad, emeceksin de ne olacak, sen acıkınca ben varım işte yanında, hep buradayım.  Ama kazın ayağı öyle değilmiş işte.

Bir kaç gecedir uyumuyor. Malum gaz sancıları, dolayısıyla sürekli emmek istiyor ama karnı da tok olduğu için çıkarıyor, o zaman da huzursuz oluyor, uyuyamıyor vs.vs...

Dün akşam  tam yemeğe oturulacak Lara isyanlarda... Karnı tok, altı temiz, gaz olabilir ama olmayadabilir, ki bu gaz çıkarma hadisesinin kolay yolunu bilen varsa Allah rızası için öğretsin. Uykusuzluk hiç önemli değil, nasılsa evdeyim bir şekilde dinleniyorum ama o kıvrandıkça içim eziliyor.  Ağlamıyor yavrucak adeta inliyor ve aranıyor, emmek istiyor. Baba dedi ki bir kez daha denesek şu emziği. Ve Lara yanaklarını ve sesini titrete titrete, iç çeke çeke emdi de emdi emziği. Şaşırdım, içerledim, ikirciklendim, vicdan yaptım, endişelendim, yani karmakarışık oldum.  Bütün gece de okudum emziğin artıları eksileri, ne zaman bırakılır, nasıl bıraktırmalı.

Şimdilik niyetim sadece tok olduğundan ve hiç bir sorunu olmadığından emin olduğumda sadece rahatlayıp uyuması için vermek. Tamam büyük konuşmayacağım. Zaten Dr. Harvey Karp amca da kullanılmalı demiş. Bir sürü pediatrist de onaylıyor. Ben niye vicdan yapıyorsam artık... Neyse son durum budur, emzikle de tanıştı küçük hanım. Sıradaki???

47 yorum:

  1. Sıradakini Lara belirleyecek:)))

    İki sene dert etmiyeceksin emziği,iki yaşa kadar yolu var,sonra İzmir'e geleceksin, Ege Park'taki gizemli kadın bulunacak, yakışmıyor emzik diyecek ve Lara bırakacak, bu kadar basit, germe kendini, gerilme

    Ayrıca emzik kullanma isteğini de Lara belirleyecek, tokken, açken,oyun oynarken...annelik baştan koyduğun her kuralı kendince koyduğun,onu yapmam, bunu yapmam kurallarını bozmak demektir:)))
    Baba'ya selam,çok güldüm kıskanıyorsun demesine:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ammaaan ben de artık çok üstünde durmayacağım diyorum kendimce ama hala ağzına ilk veren ben olmuyorum :) Baba alem ya :)

      Sil
  2. Canımcım kolay gelsin diyorum öncelikle. Eeeee minik Laracık yavaş yavaş bu dünyaya uyum sağlamaya çalışıyor ama değil mi? Bebeklerde ilk üç ay biraz fazlaca gaz sorunu olabiliyor. Telefonda da söylediğim gibi emzirdiğin için en önce sen çok dikkat etmelisin yediklerine ve üşütmemeye. Hepsi bitecek ve geçecek. Benim oğlum yalancı emziği hiç almamıştı. İyiki de almamış çünkü sonradan da bıraktırmak bir sorun oluyor. 'Sıradaki" soruna da sürpriiiiiiz yazacağım. Kolay gelsin çok öpüyorum her ikinizi de. Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dilek' cim sağol :) Yediklerime gerçekten çok dikkat ediyorum, üstelik her türlü önlemi de alıyorum kimyon dereotu rezene vs... Her çocuk farklı sanırım bakalım Lara' nın gaz sorunu ne kadar sürecek...

      Sil
  3. Öncelikle kolay gelsin sonra da bırak emziği kullansın, emme güdüsü o kadar kuvvetli ki, emziği tam iki yaşında bıraktı Deniz ve çok kolay oldu bununla ilgili bir endişen olmasın bence. Nilin söylediklerine de gülmeden edemedim çok doğru söylemiş ben de aynen katılıyorum, öperim Larayı ve seni:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fadiş' cim uzmanlar diyor ki 6 ayda bıraksın sonra çok zor oluyor çünkü vücudunun bir parçası zannediyor bir şekilde ama bakalım bakalım... Sağolasın.

      Sil
  4. Gaz için ben dizlerimin üstüne yüz üstü koyup sırtının biraz altından hafifçe pıt pıtlardım işe yarardı bir de doktor bitkisel bir gaz giderici vermişti onu kullanırdık zaman zaman ama neydi hatırlamıyorum bakmam lazım:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Denemediğim pozisyon kalmadı Fadiş, en son dün gece tam 30 dakika omzumda idi midesi ama nafile. Kolumda, dizimde, karnımda... Üstten çıkarmasına yardımcı olamıyorum bir türlü... Konu ile ilgili okumadığım forum, uzman ve blog kalmadı nerdeyse. İlaç denemedim bir tek.. Bi bak bakalım o bitkisel ilacın adı neydi?

      Sil
  5. emzik bir kurtarıcı gibi gözükse de sonra bırakılmalar zor ve uğraştırıcı.
    ama anne en baştan rahatlıyor.
    gaz olma nedenlerini araştırmakta fayda var.
    genelde erkek çocuklarda gaz çok olur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Emzikten çekinmemin bir nedeni de o idi ama Lara doğum tarihi de dahil önemli kararlarını hep kendi veriyor Hypo. Biyolojik saati de müthiş işliyor, tam 2,5 saatte bir acıkıyor :)
      Gaz nedenleri ile ilgili de kitap yazabilirim inan, okumaktan beynim şişti :) Bak yine iddialıyım :))

      Sil
  6. Rengim kardeşim ilkokula giderken hala emzik ağzındaydı :) şimdi bile esprisini yaparız. Ama ben hemen bırakmışım, bence sorun yapma Lara kendi belirlicek ne zaman bırakmasını gerektiğini tabi senin yardımlarınla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslı' cım ben emzik almamışım ama 4-5 yaşına dek parmağımı emmişim, koltukların arkasına filan saklanır emermişim :) Dediğin gibi Lara bilir ne zaman bırakacağını deyip salıcam zamanla :)

      Sil
  7. benimkilerin ikisi de almadı cnm ama bazı bebekler emme refkles si çok kuvetteli oluyor .okudukça kafan karışmıştır eminim akışına bırak :d çok güzel emzikler var bende hevesleniridm emseler diye:D
    gazdan az çekmedim bende ama bitkisel ve hiçbir zararı olmayan dr. yazdığı dereotlu bir kaç daha otun olduğu damlaydı çok iyi gelmişti bebekten bebege degiişir tabi.masaj yap cnm masaj annenin sıcaklığı iyi geliyo

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Acı elma yağı ile karnına ve ayaklarına masaj yapıyorum ama o üsten gaz çıkışına faydalı olmuyor Mavicim. Biz de gidicez cumartesi doktora bakalım ne önerecek? Sağol :)

      Sil
  8. Evet, Ülker`cim sırada ne olduğu, olacağı Lara`ya bağlı.
    Sen onun senden ihtiyaçlarına göre sırayla her şeyi öğrenerek yaşayacaksın. Yeni bir adım, büyüme senin için de yeni bir öğrenme olacak. Bu böyle devam edip gidecek....
    Bizim için de hala böyle, çocuklar büyüyor ama sırasıyla sorunları büyüyerek gelmeye devam ediyor.
    Emzik biz hiç kullanmadık. Zamanında bıraktırabilirsen problem olacağını düşünmüyorum. Uzun kullanımlarda diş ve damak için uygun olmadığını biliyorum. Bir de anne memesinin yerine geçer, emzirmeyi erken bırakabilir derler. (tecrübe etmedim, bunlar duyduklarım)
    Sevgiler, büyümeye devam:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Semi' cim, emmeyi kolay bırakır, hatta emzik emerken yorulup süt emmez diyenler de var. Ama sadece tok olduğundan emin olduğumda vermek taraftarıyım emziği. Dur bakalım biz nasıl tecrübeler yaşayacağız kızımla :) Çok sağol desteğin için.

      Sil
  9. sıradaki laraya kalmış hayatı yönlendiren onlar hepsi birgün geçer sağlık ve mutluluk dolu günler diliyorum sevgiler:)

    YanıtlaSil
  10. Lara halinden memnundur bence bu sadece Annesinin imtihanı :)
    Bu günlerinizde geçecek ve hatta dönüp bunları okuduğunda "ah böyle bir imtihanımız vardı" diyerek güleceksin :)
    Cebindeki Renklere en güzel en canlı Renk eklendi, artık her günün daha renkli geçiyor değil mi?
    Umarım Lara, bu imtihanı Annesinin rahat edeceği bir zaman içinde atlatır :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısın Zeynep' cim, aslında benim imtihanım gerçekten :)Çok teşekkür ederim, Lara gerçek anlamda hayatımın merkezinde artık rengarenk :)

      Sil
  11. Ayy çok güldüm akşam akşammm:) Laraaaacımmmmm ilk raundu kazanmışsın, ben senden yanayım, biz de emzikle büyüdük, hatta daha lastiklerini çiğnedik, bırakıyorsun, biri gelip hadi camdan atalım pislendi diyor atıyorsun:)) PArmak öyle mi yaa!
    Ülkerciğim, sen yediklerine dikkat et ve üşütmemeye özellikle Bade anne sütü emmediği için sorun olmadı fazla, ama Buse çok gazlı bir bebekti, dr u karnı aç olduğu ve sütü çekemediği için acele emmeye çalışıyor ve hava yutuyor dedi, Başak sütünü sağıp doyana kadar biberonla verdi sonra anneye geçti o zaman hava yutması daha çok kontrol altına alındı madem dr gideceksin sor ona da Laran için. En eski yöntem karnını göğsüne yatırıp, sırtını sıvazlamak aşağıdan yukarı doğru yavaş hareketlerle avucunla bedenini ısıtarak:) Canım benim kokla benim için yine:) Öpüyorum seni çok.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sorma Fiamma' cım, biliyorsun doğum tarihi konusunda da o kazandı :) Planlanan tarihte değil istediği tarihte geldi ki çok da iyi etti. Kızım kendi kararlarını şimdiden mi kendi veriyor dersin :)
      Çok teşekkür ederim desteğin için. Hızlı emdiği için hava yutuyor olabilir dedi ablam da bir doktor olarak ama yarın sorucaz bakalım. Dediğin yöntemi de denedim aslına bakarsan...

      Sil
  12. gaz sorunu hakikatende büyük sorun 4,5 ay çekmiştik ve en son çare yüzüstü yatırınca daha rahatladığını fark ettim ancak karnına çok ince bir yastık yada örtü koy ki arada boşluk kalmasın.öyle öyle geçiştirdik giçiştirdik diyorum çünkü geçmiyor malesef.ama emzikle rahatsa bırak alsın o halinden çok çok iyidir ne hissetiğini çok iyi anlıyorum.üzülme annesi allah başka dert vermesin geçiyor çok şükür.öperim o güzel kokulu bebeği.
    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Sezobigo çok teşekkürler, yüzüstü sıcak su torbası üzerine yatırıyorum ama o da değil sanırım bizimkinin çözümü bakalım bulacağız biz de kendimize uygun çözümü, çok sağol desteğin için.

      Sil
  13. Ay canımmm Hiçkorkma anladığım kadarı ile Lara hanım iştahlı bir bebek Sütte gayet kaliteli onun için gaz yapıyor.İzmir den doktorum Şeref Beyin kulakları çınlasın küçük oğlum için aynen bu cümleyi kurmuştu.Gaz yüzünden oğlumun ağlamaları ve benim çaresizliğim karşısında doktorumun bu sözü üzerine daha sakin davranmam gerektiğini öğrenmiştim.Ayrıca onu yeme bunu yeme diyenlere aldırma da demişti.Sütün kalitesi için her şeyden makul ölçüde yemelisin demişti.Sadece dikkat et üşütme ve gazlı içecek tüketme demişti.Bir de eğer çok terlediysen emzirmeden önce şöyle bir iki damla sütü sıkarak çıkar ve öyle emzir demişti.Memenin ağzında kalan sütün ekşiyip gaz yapabileceğini söylemişti.
    O bitkisel gaz ilacını bizde kullanmıştık.Ama bunu doktor reçetesi ile alın o yüzden adını vermicem.Bir de karnına ütü ile ısıtılmış havlu sarardım.Oğlumun hem alttan hem üstten gaz çıkarmasını sağlardı.Sanırım sıcak kasları gevşetiyordu.Bu da anneanne tavsiyesi idi.Emziğe gelince O da gaz çıkarmasına yardımcı olur.Sakız çiğnediğimizde nasıl kolay hazmettiğimizi düşünürsen emziğin de Lara için ne olduğunu anlarsın.Bırakmaya gelince inan senin iradene bağlı,sonunda emzik,biberon yada anne göğsü hepsini bırakıyorlar.Hem sen rahat edersin hem de Lara ... Canım seni çok iyi anlıyorum.Bırak Lara ne istiyorsa onu yap ve hiç vicdan azabı duyma...Bu günlerin kıymetini bil.Sonra sen istesende o seni istemiyor.İki ergen annesi olarak tavsiyemdir.Şimdi bir öpeyim,sarılayım,koynuma alıp yatayım diyorum.Ya anne ben bebek miyim diyorlar.Ama onları daha dün ben doğurdum.....Lara yı benim içinde kokla....sevgiler...Çok anlattım galiba...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim vakit ayırıp yol gösterdiğiniz moral verdiğiniz için :) Sıcak su torbası işe yaramalı aslında ama biz beceremiyoruz sanırım...
      Çok sağolun

      Sil
  14. canım hatırladım "Zinco gaz giderici damla" kullanmıştık biz sık sık olmamakla birlikte kullanıyorduk doktorumuz önermişti. Vaktin olduğunda internetten araştır bakalım bir de çocuk doktorunuza sorun o ne diyecek. Kolay gelsin genelde 4.5. aylarda geçiyor bu durum.

    YanıtlaSil
  15. Bizimkilerin ikisi de emzik emmedi, büyükte biz vermedik, küçükte denedik ama ısrar etmedik, o da istemedi, ben de istemedim hiç nedense emzik vermeyi... Ama verenlerden biliyorum ki, çocuğun uyumasına ve oyalanmasına yardımcıymış ;)
    Gaz da olmadı bizimkilerde ama şöyle bişey oldu, anlatırsam belki faydası olur: Ali Deniz daha 1 aylık falandı, sürekli ağlıyodu, emmek istiyodu ama 10 dakika aralıklarla 20 dakika falan mesela, çok yorulmuş ve asabileşmiştim ben de bu durumdan... Doktora gitmek zorunda kaldık sırf bu yüzden, canım doktorumuz da bize dedi ki "Çok sık emzirdiğiniz için süt birikmiyo, süt olmayınca bebek de hava yutuyo, gazı oluyo, doymadığı için tekrar istiyo, kısır döngü bu, hem doymuyo, hem de gaz rahatsız ediyo" demişti, zaten hiç kilo almadığını da görünce, şöyle bir yöntem izlemiştik yine canım doktorumun söylediği yöntemle, "Ne kadar ağlasa da başka türlü oyalayıp, meme vermeden bekleyip, süt birikince, bebek de gerçekten acıkınca yani 2-3 saatte bir falan, 7'şer (hadi bilemedin 10 ;) ) dakika iki memeden emzirme" Zaten ilk 5 dakikada alacağını alırmış bebek, doyarmış yani, böyle yapınca herşey birden düzeliverdi, gaz yok, ağlama yok, anne rahat, bebek rahat :)
    uzun uzun anlattım sanırım biraz, pardon ;)
    Kolay gelsin size, sağlıkla, mutlulukla büyüsün bebeğiniz...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Esen Can, çok teşekkürler vakit ayırıp uzun uzun anlatmışsınız Lara' nın biyolojik saati çok iyi çalışıyor bu anlamda tam 2,5 saatte bir acıkıyor ve toplamda 10-15 dakika emiyor. Ama çok hızlı ve heyecanlı olduğu için çok hava yutuyor :)

      Sil
  16. Dörde katlanmış bir tülbenti hafifçe ütüleyip güzel Larayı yüzüstü üzerine yatırın pıt pıt atacaktır gazını :)Yine de çok sıkıntı varsa doktor yardımı almak tabii ki en doğrusu.Bebeğiniz kurallarınızı değiştiriyorsa kişiliği gelişiyor demektir ki bu da harika bir şey :) Ufak dokunuşlarla bu kişiliğe pek güzel yön verebilirsiniz sevgiler size:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler Gülden Hanım, sağolun güzel yorumunuz için :)

      Sil
  17. Canım faydası olurmu bilmem ama bizde oluyordu çörek otunu bir çeyveye az su koyup çörek otunu bir taşım kaynat onu gün içinde ara ara birer çay kaşığı ver tadı biraz acı olsada gazını çabuk çıkarmasnı sağlıyor yada doktoruna danışıp bir gaz giderici şurup iste çünkü bizde birkaç ay çok çektik şurupla çözümü en sonunda bulduk. O günler aklıma geliyorda çok zor birşey şu gaz sancıları.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler Tarkan' ın annesi, bir çörekotu kaldı denemediğimiz :) Bakalım yarın doktorumuz ne diyecek?

      Sil
  18. :)) işte her bilmiş annenin vardığı son :)) bende aynı diyordum.. emzik emilmeyecek, sallanmayacak.. ah ah hepsi birbir gerçekleşti..büyük konuşmamak lazımmış onu öğrendim bende..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Lara' dan öğrendiklerim diye bir post yazacağım :
      Artık büyük konuşmayacağım.
      Kimseyi eleştirmeyeceğim, kınamayacağım şeklinde :)))

      Sil
  19. Sıcak su torbası sadece karnını ısıtıyor havluyu ısıtıp sarınca yanlarını ve sırtını da etkiliyor.Anneannem havluyu özellikle tembih etmişti.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tamam o zaman şimdi oldu. Tekrar çok teşekkürler :)

      Sil
  20. Emzigi benim börülce 6.ayinda almaya baladi.. 3yasinda birakti.. Geceleri uyumak icin iyi bir yatistiriciydi..nitekim ilk 6ay beni mzik niyetine kullandi hatun geceleri karni tok olmaina ragmen.. KaRin agrisi ve gazda bizim ebemiz lavanta yagi ile karnini göbekten disa dogru olmak üzere saat yönünde karna daireler cizdirerek masaj yaptirirdi.. Göbekten disa dogru halka büyüyecek.. Sakin karman corman yapma.;))yoksa gaz icinde kalir laranin.. Bu bagirsagin normal akis sekli ayni zamanda..almanca baby masSage diye ver.. Resimle anlatan sayfalar geliyor.. Ben bebek masaj kursunada gittiydim.. Orada böyle seyler gösteriyorlardi..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nar çiçeğim özlettin kendini :) Çok teşekkürler bilgiler için, bugün Zinco da aldık doktorumuzun tavsiyesi ile. Bakalım bu gece nasıl geçecek...

      Sil
  21. Tabi masaj yapmadan önce elini isit..mesela sac kurutma makinasiyla.. Cok agladigi zamanlarda kiyafetlerinin uzerinden karnini sac kurutma makinasiyla isitirdik börülcenin.. Buda ebenin taktigiydi.. Yani kendim düsündügüm birsey degil;)))makinanin sesi hem uyutuyor..hem sicaklikla gaz cikiyor..sakin direkt olarak göbege degil sac kurutma makinasi.. Kiyafetlerinin uzerinden dolayli isitma..

    YanıtlaSil
  22. :) canım...derdin bu olsun.çok normal.gaza ara sıra metsil yada sıcak havlu kullanırdım genelde işe yaradı.
    kızım 2 yaşına kadar emdi.oğlumda biberon delisiydi:) kızımda değil ama oğlumda alçak biberondan ayırmak için çok savaş verdim.ama her anne kendi yöntemini yine kendi buluyor diyorum ben.sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağol Dolunay' cım. Bence de zaten en büyük derdim bu olsun :) Alıştım zaten artık huzursuz da olmuyorum :)

      Sil
  23. üzülme üzülme normal bişi.
    :)

    YanıtlaSil
  24. rengim,kendi deneyimimden bahsetmek istedim yazını görünce..
    benim 2buçuk yaşında kızım var ve baş parmağını emiyo,emziğe bitürlü alıştıramadım,alışsa belli bi yaştan sonra bırakıyor ama parmak çok zor ve şuan kızımın ön dişleri ileri doğru kaymaya diş yapısı bozulmaya başladı :( acı ojede fayda vermedi..emzik bi yönden çok iyi parmağı bırakmak çok uzun sürecek gibi gözüküyor..
    paylaşmak istedim sadece,Sevgiler canım..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısın Huzurum. Parmak daha zor bırakılıyormuş bizzat ben 4 yaşında bırakmışım. Yabancı uzmanların çoğu emzik yerine parmağı öneriyor yine de. Hatta ilk 6 ay emzik kullanılsa da sonra yerine parmak geçsin diyorlar. Bilemiyorum işte... Bildiğim şu ısrar etme minişine, kendi isteği ile bıraksın, zorlayınca inatlaşıyor bu minişler :) Çok sağol paylaştığın için. Sevgiler benden de :)

      Sil

Diğer yazılardan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...