Counter

15 Eylül 2013 Pazar

Koca 18 ay kolay mı?


Söz verdiğim üzre, kendi standartlarım için hiç de fena sayılmayacak bir süre sonra yine yazıyorum işte. Hayır yani takdir filan beklediğimden değil de neyse... 

Lara yürümeye başladı demiştim en son, artık koşuyor, ötesi koşarken söyleniyor. Ay ay ay gibi, bıy bıy bıy gibi ne olduğunu anlayamadığım ama tabi ki kendimce kendisine cevap verdiğim bir sürü başka bırlanmalar filan. 

Geçenlerde 18 ay kontrolüne gittik çok şükür her şey yolunda. Lara hiç hoşlanmadı bu kontrolden ve muhtemelen sesini duyurduğu kalabalık hastane ahalisi de ama oldu bitti neticede. Doktorumuz tatilden yeni dönmüştü keyfi pek yerindeydi uzun uzun konuştuk;


  • Madem eskisi gibi balık yemiyor omega verebilirsiniz hatta verin o zaman dedi mesela,
  • Ne anne sütü mü hala mı, bence hiç gerek yok yeterince devam etmişsiniz, geceleri kesintisiz uyku daha kıymetli şu an ikiniz için de dedi sonra (ama ben hala kararsızım)
  • Anne sütü içse de içmese de (miktarından endişelendiğim için zaten)inek sütü veriyorum artık dedim devam sütü verseydin dedi vermesem olmaz mı dedim inanmıyorum ben o fabrikasyon bombardımana, üstelik neden şeker vereyim durduk yerde, sen bilirsin inek sütü vereceksen de günde 200ml yi geçmesin o zaman dedi ona da tamam dedim.
  • Vücudundaki kızarıklıklar için bebek egzaması demişti zaten, verdiği bitkisel solüsyonların işe yarayıp yaramadıklarını sordu, eh işte dedim ama çaresi yok dedi bir kaç yıla kendiliğinden geçecek, peki dedim. 
  • Dişlerine baktı mikemmel dedi 3. köpek dişi çıkmıştı zaten 4. yü görmeniz an meselesi dedi çıksa da kurtulsak artık temmuzdan beri çekiyoruz dedim. Toplam 15 dişi var neticede. 
  • Yatağın korkuluğunu çıkardık kendi inip çıksın istedik çünkü son zamanlarda yatağında uyumak istemiyordu, korkuluklardan sebep diye düşündük dedim erkencisiniz, kızım 6 yaşında daha duruyor bizim korkuluklar dedi gülüştük ama olur tabi neden olmasın dedi.
  • Dişlerini fırçalamaya başladı ufak ufak ama çok da verimli değil tabi, ben de çok müdahale edemiyorum malum çığlık ve direniş gırla hiç bulaşmıyorum dedim aman macunsuz olsun da kendi fırçalasın dokunma dedi.
  • Son olarak tuvalet eğitimi hakkında ne düşünüyorsunuz zamanı geldi mi dedim, ki merdiven çıkabiliyorsa zamanı gelmiştir derler ya hani, sakın dedi; müdahale etme, kışı geçirin önümüzdeki yaz bakarsınız yavaştan henüz o bölgedeki kaslar yeterince çalışmıyor sizin ittirmenizle sürekli tuvalete sürüklenip olacak olmayacak karşılıklı gerileceksiniz üstelik kas grupları yeterince çalışmadığından tam boşaltamayacak ve enfeksiyonlara yol açabilir dedi, işimize geldi peki dedim :) Hiç bahsetmedim annemin geç kaldınız, ben sizin bezinizi bir yaşında çıkarmıştım demelerinden.  Zaten bence zamanının geldiğine dair tek işaret (o da bir rivayet) merdiven çıkma, onun dışında sabah bez dolu uyanıyor, çiş dediğimde anlamsızca yüzüme bakıyor hatta bakmıyor, umursamıyor bile. 
Acaba biraz inatçı ve sabırsız mı diye düşünüyorum ama erken karar vermek de istemem malum ikiye giriş sendromları:
İstediği şey hemen olsun, çabuk olsun, mutlaka olsun. 
Yapmak istediklerini yapabilsin yani gücü ve yeteneği izin versin. 
Saçları asla yüzüne gelmesin, hele hele gözlerini sakın örtmesin.
Hiç giyinmesin, hiç altı değiştirilmesin. 
Dışarı çıkılacaksa saniyeler içinde çıkılsın ama giyinmeye zorlanmasın, altı da değiştirilmesin, derhal evden çıkılsın. 
İstemi dışında yatırılmasın, kaldırılmasın, çekiştirilmesin, çağırılmasın.

Yoksa feci sinirlenip kaşlarını çatıp, bas bas bağırıp çığlık çığlığa ağlayabilir, gözler kuru ya da ıslak farketmez.  Ama bu durumlar dışında kesinlikle ve kesinlikle son derece uyumlu ve huzurlu çok şükür. Birlikte vakit geçirmek o kadar keyifli ki bir çok zaman bildiğiniz arkadaşlık ediyor, birbirimizi anlamanın ötesinde sohbet ediyor, bol bol da sarılıp öpüyor mmm diye diye. 
 
Hala bir uyku arkadaşı veya güven nesnesi yok, bu aralar oyuncakları içinde en sevdikleri iç içe geçen üst üste dizilip kuleler yapılabilen renkli küpler, iri legolar ve toplar. Her ebatta, renkte ve dokuda toplar. Bir de her türlü oyuncak ayı ve bebek ve ne varsa işte, elimize tutuşturup konuşturmamızı istiyor. O da cevap veriyor sonra sohbet ediyorlar işte. 

Oyun hamuru ile yeni tanıştı ancak henüz dokunamıyor içi gıdıklanıyor sanki, yüzü değişiyor, içi çekiliyor, sadece çimdikliyor hamuru bir iki kez. Olurmuş ilk tanıştıklarında, her konuda olduğu gibi bu konuda da ısrar yok. Neticede yemek konusunu bu şekilde aştık bence ısrar etmeden. 

Bu arada boyu 83 cm demiş miydim ve saçları da baya uzadı. 


Konu Lara ise gerisi teferruat bende. Dolayısıyla kitaplar ve hobiler bir sonraki posta inşallah :) Şu tarz şeyler ama merak edenler için:
Bu arada Ekim' e kadar yazamam baştan söyliim de babaanneye gidiyoruz yarın :) Hayır merak edersiniz sabırsızlanırsınız filan, bilin diye :)) 

Sevgiler, 

30 yorum:

  1. maşallah çok şeker nasıl da bakmış ordan tam yemelik olmuş:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler Hatice Hanım, merdiven tehlikeli ya araları boşluk vs. biliyor istemediğimi tırmanmasını, beni kolluyor aklı sıra küçük hanım :)

      Sil
  2. iyi yolculuklar şekerim.. minik prensesi ve seni öptüm...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok sağol Nilgün'cüm. Öpüyorum ben de seni :)

      Sil
  3. Yılmaz Özdil`i almışsın hemen:)
    Benimkileri de 1,5 yaşına kadar emzirdim. Doktorun dediği gibi bundan sonrasına gerçekten gerek yok. Sadece çocuğu rahatlatıyor.
    Bez bırakma bizde çok geç oldu. (annene hiç söyleme:)) Benimkiler 2,5 yaş civarındaydı. Erkekler daha geç bırakıyor zaten. Ben hiç zorlamadım, annem de zamanında bana söylenmişti:)
    Sabırlı olmak belki de en zor öğrendikleri şey. Zamanla alışıyorlar bazı şeylere.
    Israr çocuklar üzerine çok etkili bir yöntem değil bence de. Hele bir de çocuk inatçıysa.
    Sadece bazı konuları pazarlığa yatırmıyorum. Mesela araba koltuğu, bisiklet kaskı, doğru düzgün ayakkabı ile bisiklete binmek (terlikle değil), masada yemek yemek gibi...

    Sana iyi yolculuklar, keyfi bol bir zaman diliyorum:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Semi'cim aldım okumaya da başladım sinir ola ola ama son dakika çantaya atmayı unutmuşum evde beni bekliyor şimdi. Aklım kalmadı değil ama çare yok beklesin.
      Emzirmeyi bırakmaya an itibariyle hazırım aslında ama Lara uyumadan önce emdiği için hep, tam hazır değil şimdilik, hissediyorum. O nedenle işe yarar mı bilmem ama sık sık söylüyorum ona bu ara. Bir de hani doğacağı zamanı kendi seçti ya emmeyi de bırakacak sanki kendisi kısa bir süre sonra. Az kaldı bence :)
      Bez için bekleyeceğim biraz daha aslında ama altının değiştirilmesi olay haline geliyor her seferinde, hiç hoşlanmıyor, bildiğin kaçıyor hayır hayır diye diye hem de. Yakalanınca da çığlık çığlığa.
      Benim daha sabırlı olmam lazım aslında onun şu an sabırsız olması çok doğal çünkü.
      Yemek konusunu aştık çok şükür de senin de söylediğin gibi bazı konularda pazarlık yapmamalı. Sağol katkıların için.

      Sil
  4. maşallah 41kere hele annecim seni çot seviyomlar başlasın yemek isticeksin söylüyim:)
    bez işini sen bilirsin tabi ama ne kadar acele ediliyorsa o kadar fiyasko olabbiliyo biz 3 yaşına 2 ay kala başladık ve bir hafta da bitmişti ve gece hiç kalkmadan sabaha kadar kuru kalkarak darısı başına diliyorum.
    bebek egzaması için üzülme doktorun dediği gibi geçiyor yaş aldıkça.
    kızınla mesut günler dilerim.
    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili SeZobigo öpünce bile eriyorum keyiften bir de dillenince :) yerim herhalde dediğin gibi. Bez için beklemeye karar verdim ben de zamanı var daha evet.
      Çok teşekkürler, sevgiler.

      Sil
  5. Seni ve Lara güzelini öperim. Yürüdüğüne sevinmiş miydim, diyeceğin günler kapıda :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağol Eda'cım aşama aşama geliyoruz arkanızdan bakalım. Her günün zorlukları da keyifleri de ayrı kıymetli :)

      Sil
  6. nee 1,5 yaşında dişlerini mi fırçalıyor??
    anneye ve minişe alkışlar!
    sağlıkla, mutlulukla dolu günleriniz olsun..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Narçelen ona fırçalamak denir mi bilemem ama çabası takdire şayan. Fırça sürekli elde, dişlere denk getirmeye çabalıyor didiniyor. Ara ara bizim dişlere de uzanıyor hatta. Çok teşekkürler :))

      Sil
  7. :))aferin benim kuzuma.merdivenide çıkarmış tombiş bacaklarıyla ve çok da güzel görünürmüş tam yemelik:) lara bu sözleri anlasa beni yanına yaklaştırmaz.tuvalet eğitimi konusunda bencede aceleye getirme zaten çocuk senden önce hazır olduğunda sinyalleri veriyor.
    size babannede musmutlu zamanlar diliyor ve kocaman öpüyorum.
    dipnot:çok ara verme :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağol Dolunay'cm, bu ara Lara'yı tüm sevenleri yemek istiyor zaten, sıkıntı yok merak etme :)
      Çok teşekkür ederim komşum. Ben de öperim.

      Sil
  8. Sevgili rengim..cok gùzel gelismeler bunlar..disler cikmakta.. Yürümeler..masallah..tuvalet konusunda benim fikrimi biliyorsun..paylasimlarimi da okuyorsundur.. Ilk bebemden aldigim dersler var.. Yani ben doktoruN m kaslar olayini herkesin cignedigi bir sakiz olarak görüyorum.. O sakizi bir takim doktorlar önden cignedi amerikada malum bez firmalariyla calisan sonra diger doktorlara verdi devamini cignesinler diye..neyse..konu cok muhalefet gören bir konu..Freud amcayi da ise karistiriyorlar.. ;) süt konusunda bir yasindan sonra benim alman doktor börülceyi inek sütüne baslati..önce sulandirdik..sonra susuz.. Miktarina dikkat etmek gerek..demir eksikligi yaratabiliyor cok süt.. Gece uykusu konusunda doktor hakli.. Neyse..benden bu kadar..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağol Narçiçeğim, tuvalet iletişimi konusunda geç kaldım mecburen bu günlere geldik, şimdi kuzunun hazır olmasını beklemekten başka çare yok. O bana zamanını hissettirecektir. Bizim iletişimimiz de böyle olacak sanırım. Sen çok emek verdin ama çözdünüz artık değil mi? Süt miktarına dikkat ediyorum haklısın demir eksikliği vardı zaten bizde. Sevgiler Börülce ve Bezelyeye de çok çok :))

      Sil
  9. Maşallah kocaman olmuş Lara:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok hızlı büyüyorlar Fadiş'cim. Isin garibi alışıyorsun gelişimine yapabildiklerine :))

      Sil
  10. Konu Laraysa o zaten geri kalanını teferruat yapar:))) 18 ayyy yakında laf yetiştirmeye başlar sana:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sürekli konuşuyor zaten Fiamma'cım anası kılıklı ama anlayana işte :)))

      Sil
  11. Nasıl büyümüş bu kuzu, saçları da atkuyruğu, çok tatlı bir kuzu olmuş :) Bayıldım fotoğrafa...
    Anne sütünü bizimkilerin ikisi de 1,5 yaşında bıraktı, biri benim, biri kendi isteğiyle, bi yerden sonra zaten spor olsun gibi oluyor sanki, anlıyorsun çok işe yaramadığını, ya da belki ben pes ettim o dönemde.
    Nehir 27 aylıkken, Ali Deniz 36 aylıkken bezi bıraktı ve ikisi de birkaç günde kolaycacık öğrendi çok şükür, Lara için bence de henüz erken ama sen anlayacaksın zaten zamanın geldiğini...
    Bizimkiler kışın haftada bir balık yiyorlar, yazın hiç ama doktor hiç balık yağı vermedi bize ikisinde de, bilmem vermek gerekir miydi?
    Bizim kuzuların ikisinde de hiçbir dişi hissetmedik çıkarken. Bi baktık ki kuzuların ağzı diş dolmuş :) O kadar şanslıydık yani hem biz hem kendileri :)
    Her çocuk kendine özel, sağlıkla, huzurlu bir çocuk olarak büyüsün de varsın azcık inatçı olsun annesi :)
    Size iyi tatiller öyleyse, marifetli babanneye de selamlar...
    Arayı açma bak ne güzel anlatmışsın, arayı açarsan soğursun sonra maazallah blogdan :)
    Öperim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Esen'cim yorumlardan ve okuduklarımdan anladığım bir çok bebek 18 aylık bırakmışlar emmeyi. Bakalım biz ne yapacağız biraz daha zaman tanıyorum bizimkine şimdilik. Her çocuk aynı aslında ama farklı da :))
      Lara haftada 2 gün yiyordu eskiden balık, şimdi hiç yemiyor. Kış da kapıda malum(vitamin takviyesi zamanı), e beyin gelişimi de devam 2 yaşa kadar omaga şart. Araştırıyorum sanırım vereceğim.
      Kuzum inatçı dersem haksızlık olur Esencim ya normal aslında yaş itibariyle.
      Öperim seni de Nehir ve Ali Deniz'i de :))

      Sil
  12. Maşallah, ne güzel bir kızınız var.Allah bağışlasın...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler Gamze Hanım. Bebeklerin hepsi birbirinden güzel ama herkesinki kendine en güzel ;)) Tekrar teşekkürler.

      Sil
  13. hiç kolay değilmiş gerçektenn.benim en rahat olduğum dönemlermiş okyunca eyvah eyvah dedim.sütler,dişler ,bezler..daha önceki postları bilmediğimden..ama merak ettim burcu ne lara'nın sağlıklı günleriniz olsun.sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selamlar Funda Hanım, sizin evin patronu kaç aylık merak ettim. :)) Lara 1 Mart doğumlu bir balık. Aslına bakarsanız en rahat olmak hali yok bu işte sanırım. Her dönem kendi içinde o anki ruh halinizle zor ama delice mutluluk ve keyifli dolu. :)) Sevgiler

      Sil
  14. Zaman nasıl da su gibi akıp geçiyor, 18 aylık olmuş bile. Bu arada pek tatlıyız maşallah ona ya:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler Nalan abla, keşke daha sık yazabilsem gelişmeleri. O kadar hızlı büyüyorlar ki.

      Sil
  15. Vakit ayırıp yazabilmek kolay değil ama şimdilerde yazacağın her satır ilerisi için öylesine kıymetli ki, ben yıllar önce kızımla ilgili tuttuğum günlükleri hala her okuduğumda keyif alırım ve sanki ilk kez okuyormuş gibisine heyecanlanırım. öpüyorum minik prensesi ve daha çok haberlerini bekliyorum:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Lara'nin da var bir defteri ama onu da çok boşladım bu ara. Tembellik ediyorum diye kızıyorum kendime ama iki dakika da boş durduğum yok aslında. Sağol Nalan abla ben bunu da iş edineyim en iyisi yoksa yıllar sonra ah vah edip duracağım keşke diye diye... Sevgiler

      Sil

Diğer yazılardan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...