Counter

22 Temmuz 2014 Salı

Bez durumları ve Hayır-cı başı

(Bolca yazım yanlışı ve parantez içerir ama yanlışlar tamamen kasıtlıdır, aman ha)

Hani bir reklam vardı yıllar önce:
"Beyefendi, Akbank' a mı gidiyorsunuz / Hayır efendim Akbank' a  gidiyorum. " (reklama mı girdi?)

İşte son üç dört gündür yaşadığımız hemen hemen aynı durum Lara ile.
- Annecim, hadi yemek yiyelim?
- Tamam ne pişiydin banaaa?
- Baaak bezelye pişirdim. (Kadın tabağı özendirerek ağır çekim masaya koyar)
- Hayıııııı, yemiycem (Çocuk tabağı ittirir)
- Peki o zaman acıkınca yersin (Kadın tabağı masadan alır)
- Hayııııı ben yiycektim (ağlamaklı ve el tabağa doğru uzanmış)
- Ama yemiycem dedin o yüzden aldım (illa polemik, yiycem dedi işte kadın)
- Ama yiycektiiiim (hala ağlamaklı)
- Tamam tamam yiyebilirsin (tabağı tekrar masaya koyar)
İki çatal aldıktan sonra surat asılır, tabak tekrar iteklenir, "hayıy istemedim, yemiycem" diye (yüzünü tahmin edebilirsiniz ve dudağın nasıl büküldüğünü). Ama deneyimli(?) anne bunu yer mi yemez, tabak masada bırakılır ve Lara gelip gidip tırtıklar. Yediği kardır(inceltmeli 'a', faydalıdır babında)


Sonra mesela:
- Lara markete gidelim mi meyve almamız lazım? (Soranda kabahat)
- Hayııııı, bakkal amcaya gidelim.
- Ama Lara' cım bakkal amcada meyve yok ki.
- Ama çilekli (süt) vaaar, bakkal amcaya gidelim.
- Lara' cım çilekli markette de var oradan da alabiliriz.
- Hayıııı bakkal amcaya gidelim.
- Tamam o zaman, ama bakkal amcada salatalık yok elma da kiraz da...
Sessizlik.... Sonra da:
- Hayıııı markete gidelim ama.... Markete gitmek istemiştim....

Sürekli anlatmak uzun açıklamalar yapmak durumu. Ama şekerim işte şu yüzden şöyle de bu  yüzden böyle de. İşte orda bu oldu da burda ne oldu? Anlat anlat anlat.... Bir de hesapta neden sonuç ilişkisi yok henüz kafada. Belki de olmadığından böyle ne bileyim.

Oyuncaklar dağınık adım atacak yer yok salonda, bir tek arabayı mesela yerden alıyorum sepete atıyorum direk başlıyor :
- Hayııııı oynıycaktım amaaaaa...

Bu nedir Allah aşkına, büyüdün artık emziği bile attın aslansın kaplansın, kocamansın dedik başımıza hayırcı kesildi iyi mi? Bu durum terrible two üzerine tüy diker mi diker. Ama kötü kadın yılar mı yılmaz, sırada bez sorunsalı var.

Ben hazırım. Bakmayın Lara da hazır da işte ne kadar uzatabilirse kar zannediyor. Duymazdan geliyor, anlamaza yatıyor ama bal gibi de biliyor. Uykudan hep kuru uyanıyor, benimle tuvalete de geliyor, özellikle kakasını yaparken saklanmak da cabası; okunan çişli kakalı kitabın haddi hesabı yok, Ali, Caillou, Lulu, Pepe hepsinin en mahremine girdik öğrendik. Tüm bebekleri ve yumuşak oyuncakları bir süredir salonun orasında baş köşede arzı endam eden lazımlıktan nasibini aldı, hepsi denediler. Lara da bir kaç kez oturdu ama gırgırına.

Hayır merak etmeyin zorladığım filan yok. Sadece bir süredir konuyu sürekli gündemde tutuyorum. Ara ara soruyorum sen ne zaman külot giyeceksin diye. Sonra diyor tamam diyorum. Ama memeden ve emzikten nasıl vazgeçti ise bundan da aynı yöntemle vazgeçecek diye düşünüyorum, karşılıklı anlayış, anlaşmalı ayrılık :)

Bu bez artık bu eve girmesin arkadaşım, yeter 28 aydır al, taşı, çekmeceye yerleştir, bağla, çıkar, poşete koy, at, yenisini bağla ve her aşaması ayrı bir dert ki son zamanlarda ayakta bağlanıyor bir de o bez; zor iş, yatmıyor, hiç işbirliği yapmıyor bu konuda. Tamam tamam ayakta yapıcam dediğimde bile zor ikna oluyor. Zaten annem sürekli aynı şeyi söylüyor siz ikiniz de bir yaşında hem memeyi, hem emziği bıraktınız; hem de tuvaletinizi söylediniz. Bu konuda yorum yapamayacağım ucu bana dokunuyor çünkü malum. Hatta ablam bu kadar stres arasında yürümüş bir de. Bir de derler ki çocuğun yaşadığı her hangi bir stres varsa ya da büyük bir değişiklik; bez, emzik vs işlerini erteleyin. Al işte hepsi bir arada çıkmış, kadın her biri için en az bir haftadan bir ay yıpranacağına bir haftada hepsini çözmüş, ooooh o sağ biz mi selamet inşallah.

Neyse en son cumartesi akşam babaya dedim ki Lara dinlemez görünürken:
- Biliyor musun artık Lara' ya göre bez kalmamış markette?
Baba önce durumdan haberdar olmadığı için (dalgınlık işte benim kafam sürekli bu işle meşgul ya söyledim zannetmişim) nasıl yani ifadesi ile baktı bana. Ben de he de he bakışı attım:
- Öyle miiii? Ee napıcaz o zaman?
- Bilmiyorum ki, bulamadım ben hiç. Hani Lara artık büyüdü ya ona göre bez üretmiyorlarmış. Ama olsun Lara' nın çok güzel külotları var ya zaten, almıştık beraber, onlardan giyecek artık Lara da.
Bu arada umurunda değil sanki ama kulak bizde eminim.
- Aa tabi ya büyükler gibi yani, hepimiz gibi. O zaman çişini de lazımlığa mı yapacak yani?
- Tabi. O zaman tuvaleti geldiğinde bize haber verecek beraber lazımlığa gideceğiz.
- Vaaay biraz daha büyüyecek yani Lara.
- Tabi ki de...

İşte drama budur. Baba pazar günü Lara uyurken kısa bir süre dışarı çıkmak zorunda kalır ve eve dönerken son paket bezi alır. Lara uyandığında babaaaa şeklinde ağlarken anne derinden ikinci gazı verir.
- Annecim hani biz bez bulamadık ya markette, baba bir de uzak markete gitti bez bakmaya; bulursa alacak.

Hemen sustu ve baba gelince baktı eline bez var. Yeni bir tiyatro da orda, hımm son paket miymiş, aa öyle miymiş falan filan.

Bakalım görelim neler olacak sonrasında?

Minnie' li bulamayınca ben boyadım evet. 
Şimdilik mal varlığı 4 tane alıştırma, 5 tane normal külot; (yer silme ekipmanları ve gerekli temizleyiciler). Yeter mi bilemem ama psikolojimiz kaldırsın da yığarız sonra ne kadar lazımsa. Halıları da kaldırıyoruz yavaştan, bahaneyle yıkamaya gidiyor hepsi. Zaten bol bol denize gidiliyor, oralarda bezsiz dolanmaya alıştı, kakasından da korkmuyor. Şu ara bunu da halledersek var mı bize yan bakan kıvamına gelirim hepten; benden söylemesi.

Hazırız diyorum ama yine de her türlü tüyo, öneri, uyarı, yol yordam gösterimine açığım. Gözümde çok büyüttüğümden değil ama arızasız, yumuşak yumuşak çözülsün maksat. Neticede insanın en temel ihtiyacı, o da biliyor ne yapması gerektiğini ama zamanında unutturduk bez bağlayarak, şimdi yeniden hatırlayacak yardımımızla.

Unutmadan kreş konusundaki pazar araştırmamız da tam gaz devam ediyor. Malumat verilecektir.

12 yorum:

  1. Ülker'cim şimdiden gazan mübarek olsun. Öneriye açığız demişsin ya ben derim ki hiç lazımlığa alıştırma. Normal klozete gitsin onun üstüne takılan aparatlar var çok da rahat bir de lazımlığı bırakmak sorun olmasın. Bazı çocuklar lazımlıksız gitmiyor tuvalete diye duydum dışarıda sorun teşkil ediyor bu durum.

    Bir de çocuk bezden ayrılınca ilk zamanlar çişinin geldiğini söylemesini bekleme genelde söylemezler(istisnalar vardır elbet) sen sık sık yokla çişin var mı diye. Çocuğu yoklasan bile yok diyecektir sen de bir deneyelim var mıymış gibi laflarla gaza getirebilirsin Lara'yı.

    Gündüz bezi çıkartma ile gece bez çıkartmayı eş zamanlı hallet bence. Bazı anneler önce gündüz çıkartıyor gece bağlıyor bence bu da doğru değil. Alez mutlaka yatağa al kazalar olabiliyor. Yani kısaca benim diyeceklerim budur:) Bilmişliğimden değil sakın yanlış anlama sadece yaşanmışlık söylediklerim. Ama şöyle bir kavram her zaman var olacak her çocuk farklı sonuçta

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayla' cım çok teşekkürler önerilerin için. Klozet adaptörü mü lazımlık mı hep düşündüğüm bir konu ama haklısın sanırım en kısa zamanda portatif lazımlık da olabilen şu poşetli adaptörlerden alacağım, dışarıda da çok pratik ve taşınabiliyor olması ciddi avantaj. Kullanan herkes de olumlu yorumlar yapmış.
      Sık sık sorulması gerektiğini ben de okumuştum ama öte yandan sık sormayın bunaltmayın bir kaç kez kaçırsın zaten ve kendi uyansın diyen uzmanlar da var, ben yine de rahat durmam yarım saatte bir sorarım zaten :)
      Bezi bir kere çıkardıktan sonra gece de takmamak daha mantıklı kesinlikle, çocuğun da kafasını karıştırmamak lazım. Süreci de uzatır ayrıca. Yatağında zaten alez var, gerekirse geceleri de bir kez uyandırıp denerim tuvalete götürmeyi. Ayrıca çok teşekkürler tekrar deneyimler önemli. :) Sevgiler,

      Sil
  2. Allah kolaylık versin.Tek derdin de bu olsun. Gün gelince bir bırakacak,bir daha bez bağlamayacak.Sabır canım,biraz daha.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler Nalan abla, tek derdimiz bu olsun haklısın. Her çocuk yaşıyor biz de yaşayarak öğreneceğiz işte. Her konuda olduğu gibi burada da sabır ve anlayış anahtar.

      Sil
  3. Eyvah eyvah, zor mevzulara devam:)
    2.5 yaş civarı biz de böyle alttan alttan vermiştik odunu:) O da ilgilenmez görünüp can kulağıyla dinlemişti her konuşulanı. "Çiş var mı" diye sorduğumda "var" deyip dakikalarca oturup hiiç bir şey yapmayıp, "baaak yaptım" deyip kalkardı. sonra bağlar bağlamaz bezini şenlendirirdi o çişler. Kakayı zaten zinhar yapmazdı.
    Ben de hep "tamam canım", "nasıl istersen canım" dedim durdum.
    "Yapamıycaz mı ne biz bu işi acaba" dedim içimden de..
    Sonra bigün "çıkaralım şu bezi" buyurdu, çıkarış o çıkarış. Bikaç çiş kazası sonrası geçti, bitti, gitti şükür..
    Her çocuğun doğru zamanı başka, yöntemi başka, algısı, inadı, ikna olma kolaylığı, her şeyi başka aslında.
    Kimi 2 yaşında çözer, kimi 4. Ama çözer.
    Kimi klozetle alışır, kimi lazımlıkla. Ama alışır.
    Biz anneler debelenip dururuz. Ama boşuna..
    Doğru zamanı onlar söylüyor sanırım bize, birçok konuda..
    Kolaylıklar diler, öperim Lara'yı.
    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O kadar kendimi buldum ki yorumunuzda. Bizimki de oturmayı hep reddederken bugün oturdu uzunca ilk kez ama yapmadan kalktı tabi; yine de olsun, oturdu ya biraz. Sen bilirsin, tamam annecim deyip kabullendim. Bakalım bizimki de çıkaralım bezi artık diyecek mi ya da ben mi çıkaralım artık bezi diyeceğim ve hatta çıkaracağım. 30. ayda halledilmiş olmalı diyen uzmanlar olmasa....
      Doğrusunuz ama her çocuğun zamanı ve tarzı farklı, çok teşekkürler desteğiniz için...

      Sil
  4. Cancan lazımlığa alıştırmadan direkt tuvalete geçsen daha iyi değil mi bir de ondan kurtulmak için uğraşacaksın. Madem bu dönem hızlı bir şekilde halletmeye kalktın hepsini kendine ve sinir durumlarına da dikkat et. Lara bal bal... Onda öyle bir bakışlar var ki doğduğundan beri aşacak bu zor dönemi kolaylıkla...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öyle yapayım dedim ben de sizi dinleyerek. Bugün alayım bir adaptör. Aslına bakarsan bu ara psikolojim pozitif diye çıktım zaten yola. Hadi bu da aradan çıksın o zaman diyerek. Ya da belki yine kendimi şartladım. Çok da gözümde büyümüyor şimdilik ama dur bakalım Fiamma'cım. Çok sağol

      Sil
  5. Yahu Ülker, üç bilemedin beş günlük iş bu :) Yeminle bak, tecrübe konuşuyor, iki çocuğun tuvalet eğitimi tecrübesi :) Ve çok şaşıracaksın ama sandığından çok kolay olacak, yeter ki o bezi bir kez çıkarsın kuzu ;) Lazımlık konusunda ben de diğer yorum yazan arkadaşlar gibi düşünüyorum, o lazımlığı oyuncak bebeklerin tuvalet eğitiminde Lara kullansın ;) Tuvalet adaptarü en iyisi, ki o da kısa bir müddet sonra kullanılmıyor zaten ;) Kuzenimden biliyorum çocuğu 4 yaşında olmasına rağmen her gittikleri yere lazımlık götürüyorlar, çocuk normal tuvalet kullanmadığı gibi ille kendi lazımlığını istiyor! Aman diyim yani!
    Biz iki çocukta da bezi bıraktıktan çok kısa süre sonra gece bağlamayı da bıraktık, çoğu zaman kuru kalıyor bezleri zaten geceleri de ama mutlaka gece kaldır, uyuduktan 2 saat sonra kaldırırsan bir daha gelmez tuvaleti sanırım. Ama kendisinin uyanmasını bekleme, uyanmıyorlar çünkü ;) Bizde tuvalet eğitiminden sonra küçük kazalar çok az oldu, inşallah Lara da çok kolay atlatır bu işi de ;)
    Bak bir de tüyo vereyim sana, Ali Deniz yatmadan önce çiş yapmak istemiyor ama ben de istiyorum ki yapsın da rahat uyusun. Diyorum ki bir müddettir ona, "Tamam tuvalete gidelim ama yapma, eğer yaparsan burnunu ısırırım, yapmazsan burnunu öperim!" Bu oyun çok hoşuna gidiyor ve kıkırdayarak derhal çişini yapıyor, ben de burnunu ısırmış gibi yapıyorum :) Oyun lazım bu veletlere, bolca :))
    Hadi o zaman kolay gelsin size, bol şans ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Esen'cim çok teşekkürler motivasyon için. Bugün Lara ile çıkıp bir klozet adaptörü seçip aldık ama eve gelince düşman belledi. Görmek bile istemiyor. Hoş lazımlığa da sadece bir kez spor olsun diye oturdu. Sanırım şevkimi kırmaya çalışıyor :)
      Taktikler için ayrıca çok teşekkür ederim. Bezi gece de gündüz ile aynı zamanda çıkarmaya niyetliyim zaten. Gece 1 kez 2 saat sonra uyandırma yeter değil mi?
      İnşallah 15 günde çözeriz karşılıklı çünkü sonrasında da başka ilkler bekliyor bizi :) Anlatiiciim bugün yarın. İşin içine oyun katmak da iyi fikir bu arada. Dediğin gibi işleri güçleri oyun ne de olsa. Sağol tatlım.

      Sil
  6. Çok güzel bir yetiştirme tarzınız var,,Tebrik ederim.İdolumsünüz :)
    Sizi takibe aldım,sizi de bloguma beklerim.
    http://yagmur-serhats.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldiniz Sevgili Yağmur. Çok naziksiniz, teşekkürler iltifat etmişsiniz. Görüşmek üzere tekrar :)

      Sil

Diğer yazılardan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...