Counter

7 Nisan 2015 Salı

Ne gündü ama..

Çünkü Lara kreşe gitmedi ve iki farklı doktora gittik maaile.

Bahsetmiştim ya kreşe başladığımızdan beri ne burnumuz temiz ne boğazımız diye. Kuru öksürük de salya sümük de temizlenmedi bir türlü. Bir orta kulak iltihabı, bir de bademcik enfeksiyonu nedeniyle 2 tur antibiyotik de kullandık bu kış. Öksürük ve burun akıntısının mevsim itibariyle kesileceği umuduyla Nisan ayı ortasına kadar bekleyip sonra doktor kontrolüne gitmeyi planlamıştık ama özellikle uyku arasında uzun süren öksürüklere daha fazla dayanamayıp randevu aldık bu sabah için yeni bir doktordan. Doktor maceralarımızı ve beklentilerimi daha önce anlatmıştım bir kaç kez. Böylece yeni bir maceraya yelken açtık bu sabah da.

Bu arada Lara' ya hiç bir şey söylemedik bir önceki gün. Her sabah yaptığı gibi uyanıp yanımıza geldi erkenden ve bugün tatil mi diye sordu? Evet tatil dedim ve o da her zaman yaptığının tersine (tatil dediğimde yaşasın hadi kalkalım bak güneş de doğdu zaten derken, okula gideceğiz dediğimde direk uykuya devam mooduna geçiyor) uykuya devam mooduna geçti. İçimden belki doktora gidiyoruz dediğimde de şaşırtır beni dedim ve ben de biraz daha uyudum. Uyandıktan sonra da hiç sorgulamadı, kahvaltı ettik, yine soru yok. Bekliyorum ki sorsun ben de anlatayım ne arıza çıkacaksa erkenden çıksın. Babayla sürekli birbirimizi kolluyoruz ne vakit söyleyelim diye. Kahvaltıdan sonra gidip giyindim ve beklediğim soru geldi:

"Annecim sen neden giyindin nereye gidiyoruz?"
 - Lara' cım kafeye gitmek istiyordun ya hani Elif' le Momo' yla.  İşte biz de Elif' le konuştuk buluşacağız kafede ama önce doktora gideceğiz. (Direk ağlamaklı mood, alt dudak 180 derece aşağı, ses titrek ve buğulu)
"Hayıııı doktora gitmeyelim kafeye gidelim annecim."
- Ama tatlım kurtulalım artık bu öksürükten burun akıntısından dimi?

Bu muhabbetin tamamını aktarmaya niyetim de gücüm de yok ama bol gözyaşı, bol ajitasyon, bir miktar pazarlık çabası, bol tiyatro ile doktora ulaştık. Yeni doktor, şehrin en gözde çocuk doktoru, kime sorsanız "ooo çok iyidir" yorumunu alıyorsunuz. Her aradığınızda saat kaç olursa olsun ulaşılıyor, kimselerin çözemediği sıkıntıları çözüyor, tanı teşhis tedavi süper. Hadi hayırlısı...

Doktordan çıkarken bende moral sıfır; çünkü adamı sevdik yaklaşımı güzel, samimi, iletişimi de süper ama kısaca dedi ki:

- Kreşe 36 aydan önce başlamayı önermiyorum çünkü bağışıklık sistemi tam donanımlı olamıyor (ama bizim dinamiklerimiz farklıydı be hocam, psikolojik olarak az irdelemedik konuyu);
- Kulaklar feci dolu, çok ciddi bir KBB problemi var (eyvahlar olsun)
- Geniz eti ciddi boyutlarda; bir KBB uzmanı kesin görsün, üstelik basınç testi tabir edilen az hırpalayıcı testi de yapsın. Hemen operasyon demem ama ikinci derece önemli; üçüncü derece hemen operasyon demektir (neee operasyon mu, genel anestezi filan, evlerden ırak) .
- Yine geniz eti için bu yaz bol bol denize batırın, en beklemediği anlarda aniden (tabi tabi çocuk denizi yeni sevmeye başladı, travmanın hasını yaşatalım, denizden de soğusun)
- Atopik dermatit ile de ilgili (sadece yanaklarda kaldı hafif, dönem dönem hortlar vaziyette) çok dikkatli olun sonuçta genç kız olacak ve iz kalmaması için yastık kılıflarını bile sabunsuz sabun tabir edilen ürünlerle yıkayın. Şampuan şu, nemlendirici bu, yüzüne ayrıca bi de bu ürünü alın.
- Burun spreyi (iki tane) ve antibiyotik değil ama bir takım balgam attırıcı ilaçlar ile 10 gün sonra da kontrole gelin.

Özetle sonuç bu.

Beni aldı mı bir hüzün, bir telaş, bir hebeleklik hali.. Neyse aldık ilaçları döndük eve. Kafeye gideceğiz söz verdim tamam ama bi kendimize gelelim.

Tabi ki ailemizin doktoru canım ablam arandı reçete gönderildi. KBB uzmanı için ne yapalım diye soruldu ve benim de daha önce hiç bir uzmanın çözemediği kulak kaşıntımı çözen doktordan akşamüstü için randevu alındı. Allahtan bu doktor o basınç testine ihtiyaç duymadan sorunu teşhis edebileceği ışığını yaktı da biraz rahatladım ama kafam bir dünya (evet ben biraz evham yoğun, devreleri çabuk yanan bir anne olabiliyorum belli bi şey)

Gittik kafeye çocuk gergin tabi, bir doktora daha gidilecek infosunu almış el mahkum; çikolatalı pasta rüşvetini de aldı ama ne oynayabiliyor adam gibi, ne oturabiliyor huzurla. Ben ona keza ne sohbet edebiliyorum  ne oradayım kafa olarak.

Gittik KBB uzmanına yine ağlayarak, çocuğun kafasında ne kadar delik varsa hepsine girdi çubuk kamerayla. Benim kucağımda ve sıkı markajımda Lara, ben bakamadım pek görüntülere ama baba gördü yakinen. Daha rahatlamış olarak çıktım bu kez doktordan çünkü dedi ki:

- Sol kulak evet kötü ama sağ kulak normale yakın. Geniz eti problemi evet var gibi görünüyor ama asıl önemli olan sinüzit. Sinüziti çözmeden geniz eti ile ilgili konuşmak yanlış olur. Çünkü olması gerekenden fazla sıvı toplandığı için geniz eti de normalinden daha iri görünüyor olabilir.
- Kafası çok terliyor, ağzı açık uyuyor ve burun akıntısı yeşil değil mi evet bariz sinüzit. Geceleri de daha çok öksürüyor normal.
- Bu ilaçları kullanın (ki onlar antibiyotik yine ve yine) 10 gün bu doz ve gelin kontrol edelim ama altı yedi gün içinde ciddi rahatlamış olacak uyku kalitesi artacak ve muhtemelen geniz eti de tolere edilebilir duruma gelecek.
- Rahat olun bir kere. Tedavi edilebilir bir durum, inşallah operasyona gerek kalmayacak. Ama söz vermek de istemem erken konuşmuş olurum.
- Eğer uyku kalitesini arttırırsak çocuk da rahatlayacak merak etmeyin.

Eee diğer reçetedeki ilaçlar ne olacak?

-Bence kullanmayın, önce şu sinüziti çözelim sonra bakarız. Takibini ben yapacaksam (ki o yapmalı neticede uzmanlığı bu) kullanmayın, gerek yok.

Bu durumda yeni ilaçlar alınarak eve dönüldü. İlk ilaçlar ile ilgili yapılan zaman tablosu (hastayım ben hasta)  kaldırıldı yeni ilaçlar için yapıldı; ailemizin doktorundan onay alındı ve ilk dozları içirilerek gün içinde heyecandan ve gerilimden perişan olmuş kızçe uykunun emin kollarına beş dakika içinde teslim edildi.

Şimdi yarın yeni çocuk doktoru aranıp durum anlatılsa mı, yoksa ne yapılmalı, ne yapsak ne etsek soruları; eski doktorumuzla devam mı etmeli düşüncesi (ki KBB uzmanı bizim eski doktor için pek pozitif yorumlar yaptı) amaan bilimum kafa karışıklığı işte.

Acaba süreç nasıl ilerler, inşallah geniz eti konusu bu şekilde çözülür, daha bilimum iç ses kalabalığı.
Allah beterinden saklasın, biliyorum bunlar ne ki diyeceksiniz de işte işin içinde çocuk olunca her seferinde diyorum ki Allahım ben hastalanayım onun yerine yaw...

Selametle, 

18 yorum:

  1. Çook geçmiş olsun, inşallah hemencecik atlatır Lara,maaşallah çok tatlı. O evhamdan bende de var-mış, anne olunca anladım:) Evet onlar hiç hastalanmasın mümkünse, ben razıyım, sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler :) Başladık bakalım antibiyotiğe yine. Hayırlısı.. Keşke hiç hastalanmasalar evet...

      Sil
  2. Geçmiş olsun canım, tez vakitte kurtulsun Lara, KBB doktorları daha iyi sanki bu konularda, yani sanki diyecek bişey yok da, şöyle demek istedim, çocuk da olsa rahatsızlığı neyse o branşın doktoruna götürmek en iyisi. Nehir'den biliyorum ben de, bu anlattıkların o kadar yakın ki bize, geniz eti ameliyat oldu ama en azından bademcik ve kulağa tüp takma olaylarından yırttık, ki ilk doktor bunları da yapmamız lazım demişti...
    Nehir de dün gece sabaha kadar öksürdü :( Mevsimsel diyeceğim, benim alerjim ona da geçmiş olabiliur diyeceğim ama her bahar olması lazım o zaman di mi? Bilmiyorum ki Ülkercim yaa, doktorlara güvenmeli elbette ama ben çocuklar her öksürük şurubu-ki antibiyotikten hiç bahsetmiyorum bile-içtiklerinde sinir oluyorum, içirene de ayrı sinir oluyorum :( Hadi söyleyeyim kocama yani :(
    Ne çok derdim varmış benim de di mi, üstelik ben senin gibi evhamlı bir anne değilken! :))
    Öperim çok çok, selam ile :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağol Esen' cim. Demek Nehir o korktuğum operasyonu geçirdi. Kıyamam.. İnşallah deneyimlerinizi sormak zorunda kalmam kendi adıma.
      Biz de KBB uzmanını dinlemeye karar verdik zaten.Çocuk doktoruna kalsak o antibiyotiği kullanmamalı onun verdiği şuruplar ve spreyleri kullanmalıyız ama sorun KBB nin uzmanlığı bence de. Ben de hiç hoşlanmıyorum ilaçlardan hele ki antibiyotikten ama sorun öyle bir sorun ki mecburen antibıdı kullanıyoruz işte yine. Sinir olma bana da ama sinüzit başka nasıl kurur ki. :)) Ama diğer ilaçları vermiyorum en azından şimdilik. Bu durumda efsane doktordan vazgeçip eski doktorumuza dönüş yapıcaz tabi.
      Nehir' in öksürüğü için zencefil limon bal ya da kara turp bal yaptın mı şekercim? Hatta bir de soğan sulu karışım var ki istersen sana detaylı tarifleri veririm.
      Bu arada annelik en rahat kadında bile evham yan etkisini yapan bir hastalık bence :))

      Sil
    2. Sen sormadan ben söyliyim o zaman :) Korkulacak bişey yok, kolaycacık bi operasyon, hastanede de kalmıyorsun, sabah oluyor, öğleden sonra evdesin ;) Sonrasında çok rahat etti Nehir, işe yaradı yani bizde bu geniz eti ameliyatı ;)
      Şu kafayı denize sokma hikayesini bizim doktor da çok söyledi, biz de yaptık, oyun gibi ama, ördek suya bat-tı! şeklinde :)
      O dediğin yöntemleri ve çok daha fazlasını denedik o zamanlar, hiç biri kar etmedi, hatta o zamanlar Nehir'in kısa bir dönem doktoru olan ünlü bir hastanenin doktoru idi ama hiç bir derdimize derman olmayan kadına bütün bu yöntemleri yaptığımı ama fayda etmediğini anlatan bir mail atmışım, geçenlerde okudum ve şok oldum, unutuyoruz şekerim...
      Bu daha çok alerjik gibi bişey, benim bünyem son derece alerjik olduğu için sanırım, genetik yani :(
      Böyleyken böyle ve son kertede çok haklısın, annelik aynen tarif ettiğin şekil...

      Sil
    3. :) Davulcuğu da öğren karnında dursun demişler. O hesap mümkünse karnımda dursun bu bilgi :))Sağol Esen' cim.
      Doktorun önerdiği daha çok hiç beklemediği bir anda hazırlıksız sokun kafasını suya ki bolca su girsin burundan şeklinde. Ama bu Lara' da feci travma yaratır ben kızımı tanıyorsam. Kalsın Esen' cim yaw.
      Lara da Nehir gibi alerjik bir çocuk. Bende de daha önce olmayan bir takım alerjik durumlar var bir kaç yıldır. Belki bizimki de genetik bilmiyorum ki.
      Geçmiş olsun Nehir kızıma da. Çok teşekkürler tekrar.

      Sil
  3. Çok çok geçmiş olsun Ülker'cim üzüldüm okuyunca.. Yeter ki çocuklar hasta olmasın diğer şeyler bir şekilde çözülüyor. Ama evde çocuk hasta olunca ne ağız tadı kalıyor ne neşe, ne de huzur..

    Ben Eray hasta olunca batsın bu dünya modunu bir türlü aşamıyorum. Ne yapayım dedim bende de böyleyim. İnşallah operasyona gerek kalmadan atlatır Lara bu rahatsızlığı.. Öpüyorum onu kocaman

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayla' cım çok teşekkürler, Aynen öyle, yeter ki onlar hasta olmasın ama en çok da onlar hasta oluyorlar. Kafam hep dumanlı oluyor Lara hastayken.
      İnşallah gerek kalmasın operasyona, inşallah sinüzit çözülünce geniz eti de normal haline döner. Sağol Ayla' cım. Sen de izin verirse Eray' ı öp benim için :)

      Sil
  4. uff, geçmiş olsun, dilerim çabuk iyileşir, yoluna girer her şey, hayat tuhaf, sonuçta her şey insanlar için ama böyle ufak da olsa üzüntüler olmasa keşke yahu,
    sevgiler
    gamze

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Gamze Hanım, ayrıca hoşgeldiniz kafa seslerimle dolu bloğuma :)

      Sil
  5. geçmiş olsun rengim:(( 10 gündür ben çekiyorum 8 gündür kızçem çekiyor bu illetten.kızçenin öksürüğünü iki gün oldu kestik.antibiyotiğe rağmen ki bitti neredeyse bir ilerleme olmamıştı fazla.çocuğum iki gece önce geldi anne gazete koayalım mı diye.geçen kış annem buradayken hastalanınca anne bir gece hem göğsüne hem sırtına koymuş ertesi gün ve o gece rahat uymuştu.aklına gelmiş.ama ben o pis gazeteleri koymak istemiyorum o yüzden evde satış için aldığım paket kağıtlarını daha hijyen bulup koyduk iki gündür kağıtla yatıyor ama öksürük yok.ah o eskiler bi keramet var ama çözemedim.ki önemli olan sonuçdün gecede ben kendime koyup yattım öksürük yok süper:))
    paylaşayım aklının bir köşesinde dursun dedim.sinüzit özellikle kronikleşirse çok sıkıntı oluyor.yıllardır var bende ve kızımda her ikimizinde ameliyat olması gerekiyor.kızçenin diş tellerinin çıkmasını bekliyoruz.deniz suyunun çok faydasını gördüğümü bende söylemeliyim.aniden kafasını sok demiyorum ama zaten denize girince ister istemez solunuyor o su.
    ikinci doktor bana da daha mantıklı geldi.bence ilaçları bi kullan bakalım.tekrar geçmiş olsun diyorum canımcım.kocaman öpüyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağol Dolunay' cım. Gazete kağıdını bana da bir aile büyüğümüz önermişti ama bal sür önce sonra da gazete üzerine delikler del yapıştır göğsüne şeklinde. Ama dediğin gibi gazete bildiğin kimyasal, balın gerçeğini kim kaybetmiş ki ben bulayım. Denemedim açıkçası, sen sadece kağıdı mı koyuyorsun, hışır hışır nasıl rahat ediyorsunuz :)
      Çok geçmiş olsun size de hem kızçeye hem sana.
      Sinüzit eşimde de var ara ara nüksediyor haklısın kronikleşirse işimiz zor ama saçlar uzun yıkayınca kurutamıyoruz, fön makinesinden rahatsız oluyor, kıyametler kopuyor; kafa her daim çok terliyor. Nasıl koruyacağım bilemiyorum. Denizde evet ağzından burnundan giriyor o su, o zaman bile sorun oluyor ama doktorun dediği gibi aniden kafasını suya sokmak ve Lara; düşünemiyorum. Bizi mümkünü yok affetmez.
      KBB uzmanının yolundan gidicez biz de evet. Bu hafta sonuna kadar biraz yol alırız herhal. Sağol tatlım. Tekrar geçmiş olsun size de.

      Sil
  6. teşekkür ederim rengim.
    kağıtlar ince olduğundan çok rahatsız etmiyor.bi dene belki oyunlaştırırsan gıkı çıkmaz:()

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Dolunay' cım. Denerim onu da pelur kağıtla o zaman. Sağol.

      Sil
  7. çok geçmiş olsun şu ara yaşadığım şeyleri anlatmışsınız, benim kızım da ameliyat aşamasına geldi bir süredir ameliyat randevusu alıyoruz ama ameliyat günü gelmeden hastalandığından sürekli erteleniyor. 1 aydır kreşe göndermiyorum ama iyi gününü bir türlü yakalayamıyoruz o iyileşiyor doktor olmuyor, doktor randevu veriyor kızım hastalanıyor. tamamen bir kısır döngü içerisindeyim. haftaya yapalım ameliyatı dedi ama daha gün verilmedi gün için hafta sonunu bekliyorum, önümüzdeki hafta da inşallah olacak ve bitecek bu stress. zaten ameliyat olma fikri beni çok korkutuyor olamaması ve kulaklarında sıvının artması ve yeniden yeniden hastalanması duyma kaybının artması iyice strese soktu beni. neyse dualarla ayakta duruyorum şimdilik.
    inşallah sizin kızınız ameliyata ihtiyacı kalmadan sağlığına kavuşur. Tekrar çok çok geçmiş olsun diliyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok geçmiş olsun Sevgili Şeker bulutu. Dilerim en kısa zamanda atlatırsınız bir şekilde. Dualarım sizinle. Başka bir doktora daha gösterdiniz mi ameliyat öncesi. Farklı görüşler olabiliyor malum. O kadar iyi anlıyorum ki sizi...
      Allah beterinden saklasın elbet de; bunlar da dert sonuçta.

      Sil
  8. Şaka gibi bir sürü şey yazdım ve kayboldu.
    Ülker'im postunu önceden okudum ve ancak yazma fırsatı bulabildim. Çok geçmiş olsun.
    Ece de de var geniz eti. Gece ağzı açık uyuma, horlama, salya akması ve en kötüsü uyku apnesi. Ece yi kaç defa dürtmüşlüğüm vardır nefes alsın diye. Ama korkuyorum ameliyattan. erteledikçe erteliyorum. kötü ediyorum biliyorum ama okuduğuma göre yaş büyüdükçe kafa da büyüdüğü için geniz eti küçülüyormuş.
    Bunu bekliyorum sanırım :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bazen bana da oluyor şu yorumların kaybolması işi. Can sıkıcı haklısın.
      Bu ara geniz eti sorunu olmayan çocuk yok sanırım. Bir dönemin bademcik sorunu gibi bu dönem de geniz eti.. 3-6 yaş arası geniz eti ve bademcik için kritik dönemlermiş, büyürmüş bu süreçte genelde ama yaş ilerledikçe çözülebilir dedi doktor da.
      Ameliyattan korkulmaz mı Nilhan' cım ne kadar küçük olursa olsun,operasyon operasyondur. Neticede anestezi alacak. Bekle bakalım biraz daha. Neticede uyku kalitesi de önemli elbet ama, belki dediğin gibi çözülür zaman içinde.
      Teşekkürler Nilhan' cım.

      Sil

Diğer yazılardan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...