Counter

13 Haziran 2012 Çarşamba

Annenin vicdanından kızına mektup...

Sevgili kızım, 
Gözümün ışığı, 
Hayatımın gökkuşağı, 
Rengim, ahengim, 
Gölgede buzlu limonatam, 
Vanilyalı dondurmam, oyyy... 

Biz senin odanı ayırdık pazar günü ama bi sor niye ayırdık. Ben sürekli okuyorum ya senin için daha daha ne yapabiliriz diye. Yani emzir,altını temizle, gazını çıkar dışında, sarıp sarmalamak dışında seni mutlu etmek için ne etmek lazım diye... 


İşte okuduğum bir çok yerde odanın bu dönemlerde ayrılması gerektiği yazıyordu zaten, uzmanlar öneriyordu, öğrenilmiş korkular başlamadan, çocuğun özgüveni açısından, anne baba ile aynı odada yaşamanın sonlandırılması her iki taraf için de daha sağlıklıdır şeklinde. Gerçi bir grup uzman da tam tersini söylüyor ayrı... 

Geçenlerde gittiğimiz kontrolde doktorun da sorunca odayı ayırıp ayırmadığımızı harekete geçtik. Zaten hiç aynı yatakta uyumadık seninle, yani hemen hemen hiç. Bir kaç kez sabaha doğru aldım seni yanıma baban yokken iş seyahatinde iken filan, iki gece de anneannende ikimiz aynı yatakta uyuduk yer yokluğundan. Baban seninle uyumaktan korkuyor sana zarar vermekten korktuğu için; deli yatar da o senin gibi... Benim canıma minnet seninle uyumak ama böylesi doğru diye düşündüğümüzden, aslına bakarsan evimizin fiziki koşulları gereği, sen doğduğun günden bu yana kendi yatağında ama bizim odamızda uyudun. 

Biliyorsun evimiz iki oda, bir salon-mutfak. Nohut oda bakla sofa cinsinden. Ayrıca tüm yakınlarımız da şehir dışında. Yani misafirlerimiz genellikle yatılı. Hal böyle olunca o oda bizim jokerimizdi. Yani bu ne demek. Misafirlerimiz orada kalıyor, fazla eşyalarımız orada duruyor filan. Ne zamanki seninle ilgili hazırlıklara başladık önce orayı temizledik, eşyaların geldi yerleşti ama yatağını bizim odaya aldık bir süre sonra taşırız diye düşündük. Üstelik o dönem evde metrekareye iki kafa düştüğünden joker bize lazımdı. 

Derken derken 3 ayın doldu, gece uykuların düzene girmeye başladı. Biz de babanla konuşmaya başladık:
Ben    : Yatağı taşısak mı artık?
Baban: Taşımalı dimi?
Ben    : Tabi tabi taşımalı
Baban: Bir hafta daha mı kalsa
Ben    : Tamam o zaman haftaya diyelim  :) 

Bu tarz konuşmalar bir kaç kez döndü evde roller değişerek ama en sonunda karar verdik cumartesi gecesi ve pazar vira bismilllah dedik taşıdık yatağı... 

Bu durumun yan etkisi artık joker oda sadece senin, yani joker değil. 
Senin eşyaların dışında odada bir yatağa yer yok. 
Yataklı kanepe hala odada ama o artık sadece kanepe :) 
Gelen misafirler de salon-mutfakta uyumak zorunda kalacak.  
Amaaan o misafirler ki zaten sen onlar için herkeslerden kıymetlisin, senin için bu fedakarlığa katlanırlar diyoruz. 
Salondaki kanepe de rahattır ayrıca. 
Çok rahatsız olan olursa da bizim odayı veririz yani en kötü ihtimalle;
ya da bir şişme yatak da alınabilir, 
Canım sırayla gelsinler, aynı anda hepsi gelmek zorunda değil ya, 
E önemli olan sensin, senin ihtiyaçların, sağlığın... 

Tamam akıl tüm sorulara cevap verdi, sen de hiç arıza çıkarmadın, farkına bile varmadın kanımca doktorun dediği gibi çok kolay oldu senin için ama bize aynı şekilde kolay olmadı. 

Pazar gecesi küsur kere uyandım, kontrol edip döndüm ki sesini duymamanın imkanı yok, babyphone var ama, zaten aramızda da sadece bir banyo var, kapılar açık... 

Pazartesi sabahı dedim ki babana "Taşısak mı yatağı geri" o da dünden razı, "akşama taşırız" dedi gülüştük halimize :)

İyi de ben neden hala vicdan yapıyorum ki ? 


Yarım saattir uğraşıyorum döndüremedim. Boynunuzu hafif sola yatırınca anlaşılıyor :) Bi zahmet... Hazır sola yatırmışken kafanızı şu da dolabı olur onu da döndüremedim: 


Yatak ayak ucunda Van Gogh, üstünde Disney, yatak içinde tavşan ve eşek.. Pencerenin dışında çiçek...



Bu tablo da annesinin gençliğinde (!) yaptığı puzzle 

Mantar panosunu zaten biliyorsunuz... 

Durum budur, odanın son hali de budur. 
Ayrıca benim böyle odam yoktu be onun kadarken ne vicdanı... 

46 yorum:

  1. ayrı oda da yatmak çok zor, sen onun odasının önüne bi yer yatağı yap en iyisi, yoksa bütün gece uyuyamazsın gibi, allah yardım etsin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Alışırız alışırız... Kalkıp kalkıp bakmaya üşenmiyorum nasılsa.. Çok teşekkürler.

      Sil
  2. Bencede odayı ayırmanın tam zamanı Rengim. Hem erkenden alışır artık ve daha özgür hisseder. Her ne kadar biz anlamaz daha bebek o desekte.

    Odasını çok sevicektir, sevgiyle hazırlandı çünkü..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler Aslı' cım. İlerleyen zamanlarda her ikimiz de zorlanacağımıza şimdi sadece ben zorlanayım dimi :)

      Sil
  3. :))Ülker bir süre insan vicdan yapıyor ama alışıyor,bence de iyi yapmışsınız zaten diş çıkarma döneminde bol bol yanınıza taşınır gibi geliyor hoş belkide gelmez herkes tontalak mı?Odası da çok ferah gözüküyor çok beğendim.Mutlulukla kullanır inşallah yeni odasını...Misafirler mi?dediğin gibi sırayla gelsin:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayla' cım ben büyük konuşmiim diyorum ama inşallah geri dönüş yapmayız deyip sıyrılayım şimdilik :))Yanımıza geldiğinde almamak lazım ama bakalım nasıl yapıcaz?

      Sil
  4. ülker bencede zamanlama süper.. bende 4.ayına girdi attım diloşu odasına.. çok şükür hiçbir problem yaşamadık.. eşimde ağlarsa duymayız endişesi vardı sadece.. ama çıkardığı sesin duyulmayacak tarafı yoktu.. odamız da pek şirinmiş.. ohhh güzel güzel uyusun benim kuzum..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dimi Sevgi ya, doğru zaman tabi... Çok teşekkürler, sağolasın.

      Sil
  5. boynum hala sola dönük yazıyorum yorumu,
    güzel odasında mutlu olsun:)

    YanıtlaSil
  6. ne solu benim boynum sağa dönük:))))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Cep Aynası, ben sağımı solumu oldum olası karıştırırım o nedenle düşüne düşüne yazdım sağ mı sol mu diye :))
      Çok teşekkürler güzel yorumun için.

      Sil
  7. Ülker`cim hiç vicdan yapma. Bazı uzmanlar tersini söylese de ben kendi odalarında yatmaları taraftarıyım. Öyle şeyler duyuyorum ki çocuk 5 yaşına gelmiş mesela ayrı odada kalamıyor.
    Ben ikisini de erkenden ayırdım, geriye dönersem olumsuzluk yaratacak bir durumla hiç karşılaşmadım. Ne sevgimiz eksik, ne başka bir şey! Hem çocuğun, hem kendi özel yaşamın için en doğrusu bu diye düşünüyorum.
    Başlangıçta tedirgin olman da normal, acaba bir şey olsa duyar mıyım diye. Ben de çok sık kalkardım, alışıyor insan:)
    Lara Hanım`ın odası çok dingin. Çok beğendim, öpüyorum ikinizi de:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok sağol Semi' cim. Alışıcaz zamanla ve Lara için de böylesinin doğru olduğunu düşündüğümüz için kolay olacaktır alışmak. Dingin kıza dingin oda :)
      Ben de öperim

      Sil
  8. Gördüğüm en güzel, en sıcak, en huzurlu bebek odalarından biri. İçimden o yatağa kıvrılmak geldi. Ayrıca herbir parça tam da annesinin zevkini yansıtır şekilde çok ama çok özel.

    Oda ayırma konusuna -biraz da zorunluluktan- çok kafa yormadım ben hiç, o yüzden halen beraberiz bildiğin gibi :) Ama gerçekten senin içine sinecek şekilde olması en önemlisi çünkü içinde şüphe ya da huzursuzluk varken illa yansıyacaktır çocuğa ve zor olacaktır alışması bu durumda, ben aksini yapsam huzursuz olacağım için bu şekilde devam ettik ama dedim ya, böyle güzel bir oda yapma şansımız yoktu zaten. Bence Lara çoktan alışmıştır bile bu prenses odasına :) Hep tatlı uykuları olsun dilerim o yatakta.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Esra' cım çok sağol. İnsanın hayatının odağı huzur olunca... Her çocuk farklı işte. Senin de söylediğin gibi önemli olan annenin psikolojisi sanırım, ben rahatken o da rahat olacak, alışacak hatta alıştı bile :)Geri adım atmazsak dış mihraklar yüzünden böyle devam ederiz diye de umuyorum. Öte yandan içimdeki bir ses de birlikte yatsak daha mı güzel olurdu diyor hala :) Susmazlar...

      Sil
  9. resimlere bakmaya çalışırken senin yazını görüp güldüm"(Bi zahmet... Hazır sola yatırmışken kafanızı şu da dolabı olur onu da döndüremedim:)) "
    en iyisi ben hep kendimle yatırdım hala da yatıyor pişmanmıyım ASLA!Gittiğim seminer de 2,5 yaşa kadar yatsın demişlerdi ona sarılarak yatmak yatmaların en GÜzELİ:)
    Her dönemleri bir başka güzel bir başka alem.Mesela şuan ben 9;00-220,00 wc nöbeti tutmaktayım :)alıştırmak çok zormuş yahu:))
    mutluluğunuz daim olsun Ülkercim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler Sezobigo. Bu konuda da her kafadan ayrı bir ses çıkıyor çocuklarla ilgili hemen her konuda olduğu gibi. Kimileri aman bir daha mı gelecek dünyaya deyip birlikte uyuyun derken kimisi de çocuk yalnız uyusun diyor. Bakalım göreceğiz sonrasında neler olacak :)

      Sil
  10. Güle güle kullansın odasını :)

    Biz de 5 aylıkken ayırmıştık iki kuzunun da odalarını :) Niye ben hiç vicdan yapmadım ki acaba, vicdansız anne de değilim ama ;) Sese çok duyarlı oluyo insan zaten, en ufak seste ayaktasın ;)

    Ben en çok "okur sana yazıyorum, yatılı misafir sen anla" mesajlarına güldüm :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Esen Can, benim vicdan biraz da Fiamma' nın dediği gibi çalışıyor galiba yani terslik sende değil bende :))
      'Yatılı misafirlere bir kez daha duyurulur' diyeceğim ama o misafirler benim blogdan bihaber, yani henüz :))

      Sil
  11. Hiç vicdan yapma, hatta siz biraz vicdan yapmaktan öte onu odanızda yanınızda kalsın istiyorsunuz:)))) Odası aydınlık, ışıklı ve ferah, eee o uyanıkken senin veya eşinin nöbet tutacağı yer de var, daha ne olsun rahat bırakın çocuğu yaaa, ferah ferah uyusun odasında.Bir gün makinanın takılı olduğunu düşünme ve sana öyle bir duyurur ki sesini şaşar kalırsın:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İtiraf ediyorum: HAKLISIN. :))
      Yani gece o uyurken çıkardığı sesleri duymak, uzaktan hareketlerini izlemek, rüya görürkenki ifadeleri... Evet asıl bize zor Fiamma' cım. Onun keyfi son derece de yerinde yani, zaten sürekli kontrol ettiğim için de uyanmadan yakalıyorum hep.

      Sil
  12. Aaah ah, bir zaman geçecek, buradan okuyacağız...
    "Lara odasını çok dağıtıyor, topla diyorum toplamıyor, ben topluyorum gene dağıtıyor, naapıcaam beeen " :)))))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Şikayet de eder miyim dersin Banu abla, dur bakalım. O günleri de görürüz inşallah :)

      Sil
  13. Cok beğendim odasını, bizim evimiz uygun degildi su an oturduğumuz evde ki o zaman Lara dan büyüktü Berk yasını doldurmuştu ilk gece odasında uyudu ben uyuyamadim sonra alıştık şimdi hastalıklarda aksamdan sabaha birlikte uyuyoruz , onun dısında uykuya hala beraber dalıp odasında yatırıyoruz

    En doğrusunu yapmissin canım benim biz pasa efendinin emrine amade stres sahibi seklinde yasıyoruz :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hasta olunca pek zor Nil ya... Hasta olunca da bizim odaya almaktansa onun odasında oluruz diye konuştuk ama bilmiyorum... Yaşayıp göreceğiz işte.
      Sen Berk paşayla uyuyunca belin falan ağrımıyordur hatta ağrırsa da iyileşir gibi geliyor bana yanılıyor muyum :)))

      Sil
  14. Kıyamam, anne olmak ne hassas bir duygu.
    Kızınız için böylesi daha sağlıklıysa bir müddet daha bekleyin.
    En nihayetinde siz de alışırsınız :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, alıştı gibi de görünüyor şimdilik :)Biz de ...

      Sil
  15. Oooooo ooooo bakıyorum epeyce birşeyler yoluna girmiş hani. Allah sağlık ve keyifle odasında oynamayı ders çalışmayı nasip etsin inşallah.

    YanıtlaSil
  16. iyi anneeeee.
    :)
    seni yine mimledim bana ne bana ne.
    :)
    zamanın olursaaaaa.
    :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Deep :) gördüm de bilemedim ne desem :) Ben senin mimleri biriktirip mimik yapsam ya :))

      Sil
  17. Canım, hayırlı olsun. En iyisini yapmışsın. O zaten farketmeyecek. Senin vicdan sesin de çabucak bu duruma alışacak. Önceleri babyphona güvenmeyeceksin.. "Ya bozulduysa, ya şarj olmadıysa. Ya fişi çıktıysa" v.b. Ardından kendine güvenmeyeceksin. "Ya duymazsam, ya uyuyakalırsam" diye...Ama bir hafta bile geçmeden. Ne kadar iyi yaptığını anlayacaksın. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gülsüm abla çok sağol. Evet haklısın o çok da farkında değil. Ben de onun için böylesi daha sağlıklı kıvamına geldim zaten. Her şekilde iki saatte bir kendiliğimden uyanıp kontrol ediyorum ama hiç şikayetim yok, şükür. Gülbilge de el öpmeye gelmiş sana değil mi? Maşallah çok hızlı büyüyorlar :)

      Sil
  18. çok hoş 1 blog =)
    banada beklerim :)

    YanıtlaSil
  19. Artık başımı kaldırabilir miyim? :P

    Ülkerim ben de 4 aylıkken ayırdım kuzumun odasını. hakikaten çok rahattı. Ama ne oldu nasıl oldu bilmiyorum Ece her sabah bizim odada uyanmaya başladı. Bizim de babamız yatamazdı yatakta Ece varken. Ve hala da öyle. yatağı hep babamız terkediyor.
    Laramın odasına bayıldım ben. hele de puzzle a. bizimki de 2+1. salondaki koltuklar da açılmıyor:) allahtan yatılı misafirimiz pek gelmiyor. Ama dediğin gibi hiç birşey prensesten daha önemli değil .

    Benim evlenene kadar odam yoktu. hep salonda yatan ben olurdum :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kaldır Nilhan' ım kaldır, senin kafan solda mı kaldı kıyamam :) Biz de geçen gün senin kulaklarını çınlattık evde; anlattım Ece' nin sizin yatağa geldiğini ve o nedenle bir kez bile yatağa almamak lazım diye konuştuk ama bakalım becerebilecek miyiz :)
      Bu arada bizim evler gerçekten benziyor galiba baksana, açılmayan koltuklara kadar :)
      Ayrıca küçükken benim de odam yoktu ta ki 16 yaşına kadar, oturma odamız vardı orda yatardım.

      Sil
  20. ha ha laranın odası güzel bi kere senin bebekliğinde olan odandan.
    :)
    bi de doğrusu ayırmaktır ama ne bileyim ya bi süre daha yatıp koklasaydın şımarsaydı o da sen de aynı yatakta beee.
    :)

    YanıtlaSil
  21. Yeni bir şeyler var mı diye gelip gidip bakıyorum bloguna. Merak ediyorum. Lara odasını sevdi mi? Gülbilge dönence oyuncaklarla inanılmaz muhabbetler ediyor. Lara da konuşuyor mu onlarla? Sen nasılsın. Uyum sağladın mı anneliğe. Bunaldığın oluyor mu? Larayla gezmelere çıktınız mı? Umarım herşey yolundadır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yenilikler var tabi Gülsüm abla ama annesi yazamayacak kadar yoğun :) Bebeklerin büyüme hızını bilirsin, her gün bir değişiklik farkediliyor hemen hemen. Söylediğin gibi dönence, oyun halısı, çıngıraklar girdi hayatımıza bizim de. İlginç çığlıklar, gözümüzün içine içine bakıp ağız kıpırdatmalar. Biz de birbirimize alıştık çok şükür, iyi anlaşıyoruz. O uyumlu ben uyumlu geçinip gidiyoruz işte :) Ben de fırsattan istifade hamileliğimdeki tembelliğimden sıyrılıp evi temizledim geçen hafta dip köşe, hayırlı olsun ziyaretleri de sıklaştı Lara büyüdüke. Her şey yolunda çok şükür aşırı sıcak ve nem dışında. Eve tıkılıp kaldık. Sadece akşamları balkona çıkıyoruz yarım saat kadar gün battıktan sonra. Çok teşekkürler, tekrar.

      Sil
    2. Ziyaretçiler mi? Çok mu? Çocuklarım küçükken gelen resmi misafirler beni öyle çok korkuturdu ki. Umarım sana gelenler candan insanlardır. Umarım sana yardımcı oluyorlardır. Kış günleri eve kapanmak insanı rahatsız etmiyor ama yazın çok can sıkıcı oluyor değil mi? Akşamları babayla birlikte biraz dolaşmaya çıkmak rahatlatabilir belki sizi. Ben kızıma da söylüyorum. "Eve kapanıp kalmayın, bir süre sonra stres yaparsın" diyorum ama onlar zaten her fırsatta kısa kısa geziler yapıyorlarmış akşamları. Hatta akşam ev gezmesine bile gitmişler. Biliyorsun, şehirlerarası yolculuk da yaptılar ama çok pişman oldular. Gülbilge perişan oldu yavrum. Ayy.. ne şekerdir şimdi Lara. Allah'ım sizi korusun.

      Sil
    3. Evet Gülsüm abla, samimi arkadaşlarımız genellikle ziyaretçilerimiz. Biz dışarı çıkamadığımız için iki insan görüyoruz iyi oluyor :) Akşamları eşim eve geldiğinde Lara' nın banyo ve uyku saati gelmiş oluyor o nedenle çok da dışarı çıkamıyoruz ama Allahtan ben tam bir ev kuşuyum. Lara dışarı çıkmayı seviyor ama sıcaktan hiç hoşlanmıyor o nedenle evi havalandırıp kızımı da balkonda havalandırıyorum.
      Biz de anneler gününde anneme gitmiştik 3,5 saatlik yoldu ve çok keyifli geçti. İnşallah bir kaç ay sonra da İzmir' e yolculuk. Çok teşekkürler tekrar tekrar :)

      Sil
  22. ÇOK GÜZEL BİR ODA GÜLE GÜLE KULLANSIN...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler bir kase lezzet hoşgeldiniz :)

      Sil
  23. çok iyi yapmışsın canım arkadaşım.kızımı zaamanında sorunsuz ayırmıştım oğlumuda.ama baba askere gidince biz evi kapadık oğlumla aynı odada kayınvaldemde 1,5 yıl yattık.hala zaman zaman sorun çıkarıyor.en doğrusunu yapmışsın.hiç vicdan yapma

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Alıştık artık ikimiz de Dolunay' cım, çok şükür. İnşallah biz de bir şekilde geri adım atmak durumunda kalmayız yoksa zor oluyormuş çok kişi söyledi..

      Sil

Diğer yazılardan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...