Counter

31 Mart 2013 Pazar

Aranan Tarifler Bulundu :)

Her telden çalan hobili girişimci anne, bu pazar günü de mutfağından seslenmeye karar verdi. Çünkü yıllardır aradığı kurabiye ve poğaça lezzetlerini buldu, ikisini de aynı günde üstelik. Şaka gibi... 

Yemek blogu değilim tamam ama yemeyi yedirmeyi pek seven; evini kurabiye, kek kokuları ile doldurmayı daha da seven, hepimiz gibi mecburiyetten yaparken daralan ama keyifle mutfakta vakit geçirmeye bayılan bir kadınım neticede.  Hamurla muhabbete de bayılırım. Kimi zaman sürekli yapar kimi zaman uzun aralar veririm. Bunlar uzun aradan sonra ilk. 

Sözü çok uzatmadan tariflere geçeyim: 


Bu kurabiye tarifi geçen hafta Lezzetli Somunlar blogunda dikkatimi çekti. Son derece az malzeme ile üstelik kahve kokulu, kıtır ve nispeten sağlıklı (sıvı yağ ve az şeker kullanıldığı için) olduğu için. Dün denedim. Bisküvi kıvamında ağızda dağılan enfes bir tat. Hele kahve ile... Kesinlikle deneyin ya da hiç deneyip sevmeyin siz bilirsiniz. 


Malzemeler:
  • Yarım su bardağı sıvıyağ  
  • 3/4 su bardağı toz şeker  
  • 1 yumurta 
  • 1 paket vanilya 
  • 1,5 - 2 su bardağı kadar un  
  • Biraz tuz 
  • 1/2 tatlı kaşığı kabartma tozu 
  • 1/2 tatlı kaşığı karbonat 
  • 1 tatlı kaşığı Türk kahvesi
  • 1 tatlı kaşığı susam (Bu malzemeler ile toplam 18 tane oldu) 

Hazırlanışı: 
İlk önce yağ ve şekeri çırpın. Ardından yumurtayı ekleyip biraz daha çırpın.  Sonra kalan diğer malzemeleri ilave edip yoğurun. Ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yağlı kağıt üzerine dizin ve kaşığın sırtı ile hafifçe ezin. 

Önceden 170 derece ısıtılmış fırında 12-15 dakika pişirin ama tepsiden soğuyunca alın ki dağılmasın. Çünkü fırından ilk çıktığında yumuşak oluyorlar, soğuyunca ise tam bisküvi kıvamında.



Tarifin orijinali için Lezzetli Somunlar' ı ziyaret etmeyi unutmayın lütfen. 

Diğer tarif de bir poğaça, hem de ne poğaça. Hayatımda bu kadar lezzetlisini yapmadım diyeceğim ama HobiHuzur' a haksızlık olmasın. Onun tarifi de nefisti evet ama bu bambaşka bir nefis. Bir kere bayatlamıyor, süper kabarıyor, ağızda dağılıyor adı üstünde pofuduk bir şey işte. 

Sanırım püf noktası mayalanması için uzun süre beklemesi. Tarif buradan. Aynen aktarıyorum: 

Malzemeler 
  • 1 paket (10 gr.) instant maya
  • 1 su bardağı ılık süt 
  • 1 su bardağı sıvı yağ 
  • 1 şişe soda / maden suyu = 200 ml. 
  • 2 yemek kaşığı toz şeker 
  • Bir miktar tuz 
  • Alabildiği kadar un ( ben deneme amaçlı yaptığım için yarım ölçülerde yaptım. 16 adet oldu )
İç Malzeme
Patates, taze soğan, nane ve dilediğiniz baharatlar. 

Hazırlanışı: 
Ilık sütün içinde şekerle kuru mayayı koyun. Azıcık karıştırıp sıvı yağ ve sodayı ekleyin tekrar karıştırın. Üzerine de aldığı kadar unu ekleyin. Bu aşamada 40 dakika kadar bekleyin. Daha sonra içine harcı koyup yuvarlak şekil verin. Üstlerine yumurta sarısı veya sulandırılmış yoğurt sürüp 30 dakika daha bekleyin ve 170 dereceye ısıtılmış fırında 20 dakika pişirin. 


Sonra da çay demleyin evdekilere ziyafet çekin :))  

28 yorum:

  1. Bu kurabiyeler gerçekten güzel görünüyor, malzemeleri de güzelmiş. Evde sessiz-sakin geçen bu pazar günümü mutfağa koşarak biraz canlı hale getirebilirim galiba :) Ben tarifi senden okuduğum için adına senin kurabiyen olarak yazacağım :)
    Poğaça da güzel ama becerebileceğimi sanmıyorum.

    Oh şimdi mis gibi kokuyordur evin, keşke 5 çayına gelebilseydim yanına :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zeynep' ciğim keşke gelebilsen gerçekten. Hoş kokular dünde kaldı ama poğaça da kurabiye de bolca var. Poğaçayı da yapabilirsin ayrıca sandığından daha kolay. Sadece bekleme süresi uzun. Yaparsın sen :)
      Sevgiler çok çok...

      Sil
  2. Bende çok severim evde kek-kurabiye kokusunu çok davet edici kokular dimi?
    Kurabiye ve Poğaça konusunda çok başarısızım Rengim. En son Huzurumun verdiği poğaça tarifi vardı yengem denedi nefis oldu, gerçekten güzeldi. Sorun bende yani :)
    Kurabiye ve Poğaçan nefis görünüyor hele poğaça için bayatlamıyor ve pofuduk oluyor demişsinya? işte benim aradığım şey.
    Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslı' cım bu poğaçayı da denemelisiniz, farklı lezzetler Huzur' un tarifi ile. O da güzeldi ama bu da güzel çok :) Ayrıca sen yaparsın da kötü olur mu hiç...

      Sil
  3. kurabiyeyi denemek istiyorum.poğacayı yapmış bayılmış bir kaç kere istek almış hızımı alamayıp bloğuma koymuştum bende)afiyet olsun
    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değil mi Sezobigo ben de her hafta sonu yaparım diyorum şimdi ama dur bakalım :))

      Sil
  4. Tamam haftaya yapıp, sana sonucu söyliycem inşallah ama kurabiye ve poğaça konusunda iyi değilim galiba, hem zaten diğer her şeyde mükemmel biri olarak, bunları da yapabilmek diğerlerine haksızlık olurdu de mi :))
    Sağol Ülkercim, ellerine sağlık, afiyet bal şeker olsun :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eseeen, senin iyi olmadığın bir konu olabilir mi ki :) İnanmıyorum... Neydi o elmalılar filan... Hadi hadi yaparsın sen :)) Senin de şimdiden ellerine sağlık. Öperim.

      Sil
  5. şahane.. kurabiye tarifini deneyelim hemen.. mayalı poğaçalarda çok güzel görünüyor.. yoğurma ve mayalama işlemini ekmek makinasında yapabilirmiyiz acaba..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dene Sevgi' cim, çok kısa sürede hazırlanıyor ve pişiyor. Poğaça için ekmek makinesini de kullanabilirsin tabi ama gerek yok aslında çok kolay toparlanıyor hamur :))

      Sil
  6. kurabiyeyi gözüme kestirdim:)

    YanıtlaSil
  7. Hadi bakalım....Haftasonu deneyeceğim hadi bakalım....pazartesi post yazarsam okuyacaksın zaten ama yazmazsam bil ki sonuç aynı :P

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hadi bakalım Pazartesi bekliyorum yazmanı ama haftasonu dayanamayıp arayabilirim de :)) Kurabiyeyi kesin yaparsın, poğaça için sabırla beklemeyi ihmal etme acele edersen olmayabilir :)

      Sil
  8. İkisini beğendim. Ellerine sağlık:)
    Ben de şeker olayını gittikçe azaltıyorum. Tarifte yazanı yarı yarıya koyuyorum nerdeyse. Sıvıyağ kullanmaya çalışıyorum, sadece Noel zamanı yaptığım kurabiyeler tereyağlı oluyor:)
    Geçenlerde gene bir yerlerde okudum, şu beyaz şekeri tamamen kaldırmamız lazım ya. Ciddi zararlı.
    Pekmez, bal ya da meyve kuruları kullanın diyorlar. Bazen de sıkılıyorum okumaktan, şu dönemde ne zararlı değil ki! Neye elimizi atsak altından bir şey çıkıyor, okudukça bunalıyorum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Semi'cim tatIı ve çikolata konusunda inanılmaz iradesiz bir insanım ama Lara hayatıma girdiğinden beri kendimi eğitmeye çalışıyorum. Şeker hakkında okuduklarım beni de dehşete düşürüyor her seferinde ve yağ. Bu tarif o yüzden de güzel hatta şeker biraz daha azaltilabilir belki... Pekmez de ısıl işlem gördüğünde zararlı olabiliyormuş pişirdikten sonra ilave edilmeliymiş mesela. Zor bu işler yahu...

      Sil
  9. poğaçayı biliyordum ama bu kurabiyenin tarifini bilmiyordum.valal kokusunu alır gibi oldum buradan:)teşekkürler rengim paylaştığın için.eh kızçeme not alayım hafta sonu denesin:)öğrensin diyerekten artık ireme bıraktım yavaş yavaş bu işleri.azıcık zararlı çıksamda gayet güzel götürüyor.inşallah larada böyle büyüyecek pamuk elleriyle sana belkide önce kek karacak:)ikinizide kucaklıyorum.sevgiler canım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel İrem' in ellerinden yemek degil mi? Yaprak bile sarıyordu yanlış hatırlamıyorsam maşallah... Niye zararlı çıktın azıcık ? Çok güzel yapıyor ve çok mu yiyorsunuz ailecek?
      Bakalım biz ne zaman gireriz Laracımla mutfağa ;)) Sağol Dolunay'cım.

      Sil
  10. hey gidi heeey.
    peyzaj mimarlığından hamur mühendisliğine.
    :)
    vosvos hatırlıyom, sanki bi adı da vardı.
    vay beee, eskimişiz artık.
    :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hiç şikayetçi değilim an itibariyle. :)
      Hamur işinde mühendislik iddiam olmaz ama olsun işimi görecek kadar işte :)
      Vosvos olur da ismi olmaz mı Deep :) Teşekkürler

      Sil
  11. Kendime engel olmalıydım, tam öğle yemeği vakti karnım zil çalıyorken bu posta bakmamalıydım.
    Çok canım çekti ama benim. Biliyorsun ki hamur işiyle üç öğün karnımı doyurabilirim ben.
    Ellerine sağlık Ülkerim.

    YanıtlaSil
  12. Nilhan aynıyız seninle. Ben de karbonhidratçıyım. Hem de fena... Senin yaptıkların yanında bunlar ne ki aslında ama yanlış zamanda bakmışsın. Sevgiler bebeem.

    YanıtlaSil
  13. ellerine sağlık ikisinide aynı gün bulman müthiş bir şans
    bende geçen gün en pratik bisküvili pasta tarifini buldum zeymuran cafede valla üçtür yapıyorum iki haftadır :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nilgün, nasıl olmuş da bu yorumu görmemişim ben anlamadım. Ayıp yahu 4 ay olmuş. Kusura bakma lütfen. sevgiler

      Sil
  14. Çok faydalı bir yazı olmuş, elinize sağlık :) kurabiyeler nefisss gözüküyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler. Kıtır lezzetleri seviyorsanız mutlaka bir şans verin bu kurabiyeye. Sevmeniz yüksek ihtimal. :)

      Sil

Diğer yazılardan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...