Counter

12 Eylül 2012 Çarşamba

Lara' nın yemekle, (aslında) annesinin yedirmekle imtihanı

Malum 6 ay dolunca başlıyor ne yedi, ne kadar yedi, ay doydu mu, aman dengeli beslendi mi, ay demiri verdim yoğurdu ne etsem, emzirdim pekmezi sonra mı versem dertleri... 

Titiz sayılmam ama detaycıyımdır, bilen biler. Ayrıntılar önemlidir, kimi zaman herşeyden daha çok. İş beslenmeye gelince hiç bir zaman çok detaycı olmadım yine de... Evet hayatım boyunca diyet yaptım, ara ara ama çikolatadan dondurmadan hiç vazgeçemedim hele bitterini çikolatanın hayatımdan zinhar çıkaramadım. Kilo verdim, kilo aldım ama o sıkı diyet listelerine uzun süre hiç dayanamadım. En sonunda kendimce bir dengeli beslenme uydurdum gidiyorum. Hamilelikte aldığım kilolar gitti ama öncesinde veremediğim kilolar hala verilecek. Neyse nerden nereye geldim yine, konu ben değilim bizim kız... 

Takip edenler bilir, Lara' cım 1 Eylül' de 6 ayını doldurdu çok şükür sağlıkla. 6 ay boyunca sadece anne sütü ile beslemeyi çok istiyordum, şükür gönlüme göre oldu ve geçen cumartesi doktorumuz ek gıdalara başlama zamanının geldiğini söyledi ki bekliyorduk zaten. Hoş ben yine de 8-9 aylık olana dek temel besininin anne sütü olduğunu ve Lara' nın ihtiyacı olan kalorinin %70-80 ini anne sütünden karşılamasının daha doğru olduğunu düşünüyorum ama ek gıda olayı da başlı başına bir uzmanlıkmış. Adı üstünde "ek" ama önemli ayrıntılarla dolu. Konu ile ilgili bolca okudum. Kimi uzman 4 aylıkken başlanır, 6 aylıkken mükellef öğünler yer buyursa da ben şimdilik sadece tatsın, alışmaya çalışsın önünde uzun yıllar var yemek için diyen uzmanların tarafındayım. 9 aylık olduktan sonra yesin mükellef öğünlerini. Ama yine de güzel başlangıçlar yapsın, az da olsa yedikleri tad alsın, keyifle yesin içsin istediğim için kafa patlatıyorum bolca. 


Yine uzmanların büyük çoğunluğu meyve ile başlamayı öneriyor; bizimki de öyle önerdi, elma, şeftali şeklinde buyurdu. Ben de dersimi çalıştım ya bolca
"Ben meyve değil sebze ile başlamayı düşünüyorum; önce tatlı olanlar yerine daha zor lezzetleri tanısın, meyve kolay" dedim.
Bizim doktor da sen çok biliyorsun bakışıyla :
"Süreç zaten zor olduğu için önce güzel tatlarla başlıyoruz, reddetmesin kolay alışsın" diye buyurdular; ben de peki dedim sakıncası yoksa ben sebzelerle başlıyorum.
İçinden neler saydırdığını bilemem tabi ama yüzüme yorum yapmadı, gıcık müşteriyim neticede; döndü önüne listeden bana sebze alternatiflerini söyleyecek; açtı ağzını patates ile.
"Yalnız dedim patates vermek istemiyorum. Lara zaten 2-3 günde bir kaka yapıyor, patatesle iyice tıkamayalım çocuğu"
Siz varın tahmin edin adamın içinden geçenleri de ben devam edeyim anlatmaya:
"Ben yeşil kabak düşünüyorum patates yerine, havuç da olabilir ilaveten diğer yeşil yapraklılar da tabi" diye devam ettim. Sanki atomu parçalayacağım, alt tarafı bebe yemek yiyecek tadımlık. Olsun önemli...
Sonrasında besinleri nasıl pişireceğimi ve saklayacağımı anlatacaktı belki adamcağız ama baktı ben feci hazırlıklıyım "Diğer herşey kağıtta yazıyor zaten, kolay gelsin, bir sorun olmazsa 3 ay sonra görüşürüz" dedi yüzüme, arkamdan hiç görüşmeyelim daha iyi demiş midir bilemem...

Hal böyle olunca süt-süt-mama-süt-mama-süt-süt şeklinde 9 Eylül pazar günü başladık hayırlısıyla. Günün ilk maması sebze, ikincisi meyve ama meyve de ekşi kırmızı erik, tatlı değil yani. Sebze ne verebilirim ilk diye düşünürken ve okurken bol bol, kabakta karar kılmıştım zaten. Tatsız tuzsuz malum "kabak tadı". Hadi içine azıcık lezzet katalım, en iyi alternatif havuç, kendinden şekerli sebze, yine de olmamış bunun tadı demesin diye kuzu, azıcık halis zeytinyağı hem tuvalete çıkmasını da kolaylaştırır dedim ve uygun bir tarif aradım bulamayınca da uydurdum usulünce. Karnımda da nasılsa bolca yedi havuç kabak, nasılsa sever dedim. Yine de sevmesi garanti olsun diye içine daha önce sağılmış ve dondurucuda kullanılmayı bekleyen anne sütünden ekledim.

Oturttuk mama sandalyesine babasıyla; bizimki pür heyecan, yeni bir durum var, nedir diyerekten... Önlüğü de bağladım boynuna ve koydum çorbadan kahve fincanına, oturdum karşısına. Yine bir heyecan, zaten bir süredir ağzımıza götürdüğümüz her şeyden istiyordu, çırpın çırpın, sonrasında yalan yutkun, içimiz acıyordu haline de önünde bir şey yememeye çalışıyorduk artık.

İlk kaşığın yarısı içeri yarısı dışarı gitti ama ne yüzünü buruşturdu ne reddetti, ikinci üçüncü derken sevdi bizim kız çorbayı maşallah. Hoş babası hileli bu çorba kızım dese de hile mile neyse ne, tadını sevdi ya, faydalı ya versem daha içecekti ama ilk günden abartmayalım dedik. Yavaş yavaş. Eriği de çok sevdi, şimdilerde elma ile devam ediyoruz üç gün bekleme kuralına uyarak. Ardından başka çorbalar, başka püreler ve meyveler de gelecek elbet, hatta yoğurt ve muhallebi yine anne sütünden. İnşallah maşallah :)

Ama son durum şudur ki bugün ikinci kez yaptığım çorba, kuzu tarafından yaklaşık 60 ml kadar hüpletildi ve gurme bebek sayfalarında arz-ı endam etmekte...

Buyrunuz anne sütü ile tatlandırılmış kabak çorbasının görseline.



Sözün özü kendi beslenmeme bu kadar titizlenseydim manken bile olurdum ben. 

35 yorum:

  1. Ohh maşallah afiyet bal şeker olsun kuzuma, Ülker'cim galiba yemeyi seven bir çocuk olacak gibi geliyor bana..Ben bu yazın üzerine yahu biz ne vermiştik önce dedim insan gerçekten de unutabiliyormuş..Sonra hatırladım patates,havuç ve pirinçten bir sebze çorbası vermiştim önce sonrada elma püresi...sebze çorbasından nefret etmişti:)) pes etmemek lazım bazı konularda sonra ara ara verdim en sevdiği çorba oldu sebze çorbası...İnşallah bu dönemi çok rahat atlatırsın

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağol Ayla' cım, insan gerçekten kolay unutuyor o süreçleri. Sanırım patates en sevilmesi kolay ve alerji riski az sebze o nedenle çok öneriliyor. Ben de önümüzdeki hafta deneyeceğim kendisini... Pirinç de vermedim henüz, irmik sadece :)
      Çok teşekkür ederim, inşallah söylediğin gibi yemeyi sever ama yeteri kadar :))çok değil.

      Sil
    2. Patatesin de tatlısı oluyor Ülkercim,biliyorsundur mutlaka, tatlı patates diye geçiyor, onun besin değeri diğerinden çok daha yüksek bilgin olsun.
      imza: çok bilmiş :P

      Sil
    3. Sen tanıdığım en sevimli çok bilmişsin o zaman, hep bil, çok bil :)) Tatlı patatesi biliyordum ama besin değerinden haberim yoktu, bulunursa alınacak anlaşıldı :)

      Sil
  2. Ayyy çok güldüm doktoru getirdiğin hale:)) çattık demiştir de ne demiştir. Bade de kurallar çok katıydı, su, bal 1 yaşına kadar verilmedi ama Buse de cıvıdılar zaten çok farklı bir çocuk Buse ağzını bir mühürlüyor uçak geldi kamyon geçti hiç bir şey ikna edemiyor memeye bile kuşkuyla bakıyor yaa kazayla ben ağzımı açarsam da o berbat şeyden tıkarlarsa diye, bir de sevmezse püskürtüyor ki kimse o seansı yaşamak istemiyor. Çeşitlilik yeni tadları tanıması hem çok güzel hemde çok zor...Bezelyeyi de dene istersen...Bence bu tarifleri de paylaş

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doktor zaten beni görünrce bi geriliyodur Fiamma' cım, yine geldi şeklinde.. Bir de sabah ilk randevuyu alıyorum, adamın günü berbat oluyordur belki :)) Buse ile işiniz zor gibi, bakalım bizde nasıl devam edecek. Allah hepimize kolaylık versin :) Bezelye sırada :))
      Tarifler tamamen uydurmasyon ama Gurme Bebek' te paylaştım yine de :))

      Sil
  3. Maşallah kuzuya annesi, aferim ona sana da tabi. Bir süre sonra çorbanın içindekileri biraz parçalı bırak çok alışmasın blendıra, mesela çatalla ez sebzeleri, minik bir tavsiye.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederiz Fadiş' cim. Blender kullanmadım zaten tel süzgeçten geçirdim, içinde irmik de vardı, bolca sebze parçası da. Baştan pürtüklü başlasın da sonradan zorlanmasın dedim. Yine de çok teşekkürler, her türlü tavsiyeye her daim açığım :)

      Sil
  4. Benden de maşallah ona.Kardeşimin oğlu Lara kadarken annesinin yediği köftelere sarkıyordu.Bence ek besine geçmek ile iyi yapmışsın.daha sonra alışmaları çok zor oluyor Rengim.Fadiş'e katılıyorum, ne kadar ezersen o kadar zor alışıyorlar parçalı yiyeceklere.Ben 1 yaşına doğru meyveleri ezmedim.Meyveleri de meyve suyu şeklinde değilde bütün olarak yedirmeye çalışıyorum.Allahtan meyve yemeyi çok seviyorlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağol Nazan' cım, meyveleri cam rendeden geçiriyorum şimdilik ama süzmüyorum, kalın kalın parçalı oluyor. Yüzünü buruştura buruştura ezmeye çalışıyor ağzına gelenleri. Sorma bizimki de ne yesen içsen gözü üstünde çay da olsa köftede, vicdan yaptım artık. İyi oldu başladığımız. Sevgiler,

      Sil
  5. Rengimcim..almanya d doktorlar pismis havuc püresi ile basliyor.. Yani ttli ile degil sebze ile baslaniyor..tatli ile baslamaya(yani meyve diyeyim) karsilar.. Herhalde tatlya alisan cocuk sebzeyi almaz diye.. Havuc da tatlimsi bir sebze.. Sonrasinda diger sebzelere gecis kolay oluyor.. Yogurt isebaslangictan 2ay kadar sonra baslaniyor.. Yani cok farkli bir siralama var.. Sen icine sindigi gibi yap..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Narçiçeğim bence de içimden gelen sesi dinlemek en mantıklısı, temel kurallar açık zaten bir kaç yasaklı gıda var sonrası sana kalmış. Bak havuç ile doğru bir başlangıç yapmışım dimi :)) Yoğurt bugün biraz verdim ama gaz yaptı sanırım biraz ara vermeyi düşünmüştüm zaten. Bu arayı uzatayım o zaman.
      Çok teşekkür ederim, dikkat edin kendinize, hepiniz (!) :))

      Sil
  6. Ek gıdaya başlayınca hep demiştim ki, ne güzelmiş anne sütüyle beslemek!Ne yiyecek, bir yere giderken yanında kavanoz-tabak ne varsa hazırla, gittiğin yerde ısıtmaları için rica et vs.
    Nar çiçeği doğru söylüyor. Almanya`da havuç, sonrasında patates falan verirler. Bir de orada doktor bana suya mutlaka alıştırın demişti. Çocuklara çok erken yaşta meyve suyu benzeri şeyler verince ilerde suyu az içiyormuş. Hatta bebeklikten çıkmış çocuğa bile saf meyve suyu vermez aklı başında anneler, yarı yarıya suyla karıştırırlar.
    Neyse sen Lara`ya bakıp durumu değerlendirirsin nasıl olsa.
    Ne yedirirsen yedir benden sana tavsiye sakın zorlama. Yesin diye tv önüne oturtma. Etrafımdan gördüğüm bunun acısı sonraki yıllarda fena çıkıyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Semi' cim ben de aynı şeyi söyledim tam olarak, ne de kolaymış işim eskiden dedim ayrıca. Henüz dışarı çıkmadım ek gıda saatlerinde ama, bu da ayrı sorun tabi...
      Su konusunu da verdiğim her ek gıda öğününden sonra ek gıda kadar su vermekle çözdüm. Sabahtan 100 ml hazırlıyorum kaynatılıp soğutulmuş ve peyderpey veriyorum, bitiriyorum. Ama kaşıkla verirken zorlanıyorum biraz. Zorlamamak konusunda şimdilik şanslıyım gerekmiyor yapmak da istemiyorum zaten ama büyük konuşmak da istemiyorum. Çok teşekkürler tavsiyeler için :)

      Sil
  7. semi ye katılıyorum henüz çocuğm yok ama duyduklarım buna benzer şeyler kolay gelsin mama hazırlamalar başlamış:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler; içimden bir ses yakında sizin de bu işlerle uğraşmaya başlayacağınızı söylüyor :))

      Sil
    2. Aynı fikirdeyim, yakışır da Özge`ye anne olmak:)

      Sil
  8. Lara keyifle yedikten sonra aileye mutlu olmak kalıyor,,çok güzel,,Lara'nın sevmesi,benimsemesi tatması,,çoğu bebek tam tersidir çünkü kabul etmez..Sağlıkla,annesini ailesini üzmeden nice 6 aylara inşAllah...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Huzur' cum sanırım o kadar özendi ki biz önünde yerken o da yiyemezken. İnşallah böyle de devam eder çok sağol :)

      Sil
  9. ÇOK TATLISINIZ:)))
    KOLAYLIKLAR DİLİYORUM:)

    YanıtlaSil
  10. bende diloşa altı aylıkken başlamıştım ek gıdaya.. patates, kabak ve havucu haşlayıp biraz zeytinyağı damlatmıştık içine.. öyle yemişti.. sonra da irmik eklemiştik yavaş yavaş.. bize doktor sarı-yeşil ve turuncu olacak demişti çorbalarında..
    laracım şimdiden sonra cabucak büyüyecek inşallah.. sağlıkla..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgi' cim, sanırım bütün doktorların ilk sebze tavsiyesi patates. Zeytinyağını ben bir tatlı kaşığı kadar koydum yani her öğününde 1 çay kaşığına yakın almış oldu. Dün aynı çorbaya irmik de ekledim. Sarı yeşil turuncu aklımda olsun ama turuncu sadece havuç var dimi...
      Çok teşekkür ederim.. Öperim Diloş' u :)

      Sil
    2. Turuncu olarak bal kabağı var bir de, geliyor onun mevsimi de, sebze çorbalarına eklerdim ben ya da sadece bal kabağı çorbası tarifleri de var, bilginize :)

      Sil
    3. Bu arada daha dün aklıma geldi ne zaman çıkacak bu balkabağı dedim bak yakınmış demek ki, ben de çok severim yemeğini, Lara' ya da yaparım o zaman. Sağol çok bilmiş Esra :) Hatta pekmezle tatlısını da mı vermeli aceba :))

      Sil
  11. hadi bakalım hayırlı olsun ek gıdalarınız:) aslında bebekler kaşık kaşık büyüyor annenin müthiş sabrıyla...umarım herşeyi afiyetle severek yer:)

    YanıtlaSil
  12. Ülker, sende kendimi görüyorum ve senin adına çok endişeleniyorum :) Plastik süzgeçler kullandım aylarca, tel süzgeç ya da blendır besin değerini kaybettiriyor diye, meyveleri plastik bıçakla kestim sonra, zaten azıcık yiyor, yediği de faydalı olsun diye savundum kendimi her defasında! Şimdi bi tane daha doğursam öyle yapmam ama çok iyi anlıyor ve hak da veriyorum sana.
    Yalnız anne sütü ile ek besin hiç veremedim zira bir kere denedim, onda da öyle korkunç bir kusmayla karşılık verdi ki ilk kaşıkta, korktum ve deneyemedim bir daha.
    Kabızlığa gelince, aman diyim biz çok çektik ve halen çekiyoruz bu konuda. Ek gıdaya geçtikten kısa bir süre sonra kabız oldu ve poposu çatladı, sonra da birkaç defa daha tekrarladı. Patatesi ben de bu yüzden vermeye çekindim hep ama havuç da kabızlığa neden olur demişti bizim diyetisyen, bilgin olsun senin de.

    Afiyet bal şeker olsun kuzuya, annesi marifetli ve hevesli, bence yaşadı valla. Çok haklısın ayrıca, onlara gösterdiğimiz özenin yarısını kendimize de göstersek güzel olurdu aslında :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Esra' cım itiraf ediyorum plastik bıçak aklıma geldi ama yapmadım belki de elimin altında olsaydı yapardım ama almadım da :))
      İlk günlerde sağdığım anne sütlerini ne yapacağımı bilemediğimden tarif aradım sürekli çünkü yoğurt yapmaktı amacım ama beceremedim. Hal böyle olunca hem değerlensin hem de alışık olmadığı tatlara geçişi kolaylaştırsın dedim. Sende şanssızlık olmuş. Kıyamam Canbo' ya ki genelde erkeklerin bağırsakları daha iyi çalışır bize göre... Çok zor iş... Havucu bilmiyordum aslında ama zeytinyağına güveniyorum, günde 1 çay kaşığı kadar veriyorum çorbasında şimdilik eski düzeni bozulmadı, 3-4 günde bir. :)) Bu arada anne olunca konuşulan konuların başlıkları da mama-kaka-uyku-diş şeklinde gidiyor dimi :))
      Çok teşekkürler Esra' cım, sevgiler, öperim Canbo' mu :))

      Sil
  13. Aaa bu arada söylemeyi unuttum.. Burada cam rende kullanan anneler gördüm daha saglikli oldugu düsüncesindeydiler.. Yani plastik rende ile deil cam rende ile sebzeleri rendeliyorlardii.. Blender da kullanmiyorlardi..benim cam rendem yok.. Simdiye kadar rastlasmadik marketlerde..;)))hani belki kullanmak istersin.. Hijjenik oluyor deniyor..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Narçiçeğim cam rende kullanıyorum zaten :))Blender da kullanmıyorum ayrıca. Cam rende biraz zorluyor ancak evlat işte :))
      Bu arada nasıl olmaz oradaki marketlerde? Bence görmüşsündür de benzetememişsindir; rendeden başka herşeye benziyor ama çalışıyor önemli olan o :)

      Sil
  14. Rendeden baska herseye benziyorsa görememem normal.. Benzetememisimdir..;)))) bu sefer ben de aliyim artik... Bir o eksik kalmasin... Ben de derim cam rendem var;)))) evlat ugruna ne hallere giriyor insan.. Sonra senin cam rendelerle besledigin evlat mc donalds patetesini herseyden cok seviyor..diyim sana;)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ancak görmüşüm :) Mc donalds patatesi dedin canım sıkıldı bak şimdi, ne edecez de yedirmeyecez bilmiyorum gerçekten.

      Sil
  15. Merhabalar
    Allah bağışlasın kızınızı..
    benim de kızım 30 aylık..
    tebessümle okudum yazdıklarınızı..
    Bendeek gıdalara geçerken bir tuhaf olmuştum ben tek başıma yeterim ona niye bu ek gıdalar ki gibi tuaf ruh haline girmiştim:)
    şimdi lazım olmayabilir ama bloğumda kızımla oynadığımız oyunları paylaşıyorum çoğuzaman..
    bakmak isterseniz;
    www.enduruyanim.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler Duru' nun annesi, siz de hoşgeldiniz. Ek gıdalar sadece zor geldi başlangıçta ama alıştık artık onun keyifle döke saça yemesi beni de keyiflendiriyor :)
      Sizin de çok tatlı biz kızınız var maşallah, çok sevdim paylaştıklarınızı, teşekkürler.

      Sil

Diğer yazılardan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...