Counter

4 Nisan 2015 Cumartesi

Gelelim Dikiş Maceralarına Hem de Makineli :)

Bir zamanlar, hatta tam olarak 29 Temmuz 2011 de yazdığım dikiş makinesiz dikiş postu Allah sizi inandırsın bloğun en çok tık alan yazılarından biri olmuş (hatta 1926 tık an itibariyle ve en birinci tık alan yazı da eski havluları nasıl değerlendiremediğimi anlattığım yazı- 5135 tık). Demek ki memleketimde dikiş makinesi sahibi olmayıp dikişe meraklı çok insan var. Hatta eski havluları ham madde olarak değerlendirebileceğin bir şirket kurarsan hayatın kurtulur. Sadede geliyorum ben de bir zamanlar dikiş makinesiz hevesli gruptandım; neler diktim neler elde, zarf pantolon, polar battaniye, damacana kılıfları, uyduruktan yazlık elbiseler neler neler.

Ama artık bir dikiş makinem var evet yahu var. Teee o zamanlardan el koymayı planladığım dikiş makinesi olmasa da yine aynı kaynaktan :) Şöyle ki annemler eski motorlu ve hantal Singerlerini küçülttürmüşler ama bunula yetinmeyip bir de daha küçük bir makine almışlar (bu arada evde dikiş diken yok). İşte ben o minik makineye el koydum. Getirdim binbir umut; hayatımda ilk kez makine başına oturdum ama çalıştıramadım bir türlü. Teknolojinin gözünü seveyim; alet ile ilgili ne kadar video varsa izledim. Ama olmuyor, sorun bende değil sanki. Arayamıyorum da teknik servisi, ya adamlar bilmediğim abuk bir yerden soru sorarlarsa, bilmiyorum makineyi elime ilk kez mi alıyorum diyeceğim; karizma yerlerde. Neyse aradım alttaki masuradan ipi almıyor dedim. Nasıl güzel dediysem artık(!) dediler ki gönderin tamir edip geri gönderelim. Dünyalar benim. Bir hafta içinde de sorunu çözüp geri gönderdiler. Sözün özü makineli bir dikiş aşığıyım artık. O kadar ki yaptığım hiç bir işten bu kadar keyif almadım, bu kadar mutlu olmadım desem yeri var. Terzi olasım var o kadar sevdim dikiş dikmeyi. Hele ki iyimser tahminle elde iki saatte bitebilecek dikişleri iki dakikada bitiriyorum ya. Çok da kolay işler yapıyorum ama sanırsın full deneyimli terziyim. Kalkıştığım işleri görsen şaşarsın. Bir de cesaret kalıpsız patronsuz pıtır pıtır kesiyorum. Cahil cesareti bu olsa gerek. Aceleci yapım patron çıkarmaya ve uzun uzadıya düşünüp hesaplar yapmama izin vermiyor. Lara' nın elbiselerini koyup kumaşın üzerine kesiveriyorum. Oluyor bitiyor.
İlk şunu yaptım:



Lara' nın en son alınan elbisesini koydum kumaşın üstüne kestim diktim. Bir gün bile sürmedi malum en kolay model. 


Sonra bu kesmedi tabi ve daha zor daha zor dedim kendime. Malum kokoş kız çocukları dönen elbise istiyorlar. Dedim kloş bir elbise yapayım. Lara' nın en sevdiği elbisesini koydum kumaşın üstüne kestim yine.



Gördüğünüz üzre kumaşı yanlış ayarlamışım ve arka kısım mecburen böyle oldu ama bu elbise Lara' nın favorisi oldu mu oldu.  

Ama bu da bir günde bitince daha zor daha zor dedim yine ve hem kumaşı zorlu, hem modeli (bakmayın profesyonel maharet yüklü terzi annelerin söylediklerine) zorlu bir işe kalkıştım. Kumaş, elbiselik tiril tiril bir kumaş, neresinden tutsan diğer tarafı kayıyor, doksan yerinden iğneliyorum doksanbirinci noktası kayıyor filan, iki gün oyaladı beni dolu dolu. Ben bayıldım çömez halimle ama dikiş ustaları ne der bilemem. Lara' ya göstermek için sabırsızlanıyorum ama kendimi tutuyorum zira bugünlerde rüyasında bile elbise görüyor, giymek için kıyamet koparacak ama hava daha o kadar da ısınmadı malum. 

İşte bu: 


Ütüleyemedim, mazur görün. Yoksa yakası daha düzgün görünebilirdi ama hemen göstermek istedim; Lara' ya gösteremiyorsam size. Ama kumaş nasıl; harika değil mi? 

Şimdilik budur. Ama sırada Lara' ya ve bana şalvar, balkona minderler ve daha bir dolu elbise var yine Lara' ya tabi.

Bu da son üç yıldır yazdığım ilk hobisel yazı mı oldu ne? 

Sevgiler, 

13 yorum:

  1. İyi günlerde kullan can, ba-yıl-dım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağol Fiamma'cım. Bir terzinin yanına çırak mı girsem bu yaştan sonra :)))

      Sil
  2. İyi günlerde kullanın..benim yıllardır dikiş makinem var işlerimden fırsat bulup hiç bir şey dikmedim ..öylece sehpa görevi yapıyor...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Bilge hanım :) Siz de bir fırsat yaratıp oturun başına belki sizin içinizden de bir dikiş aşığı çıkar. Bi de bilsem isin ilmini ;)) kim tutar beni.

      Sil
  3. Ellerine sağlık çok beğendim hele son ki kumaşa bittimmmm:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Hatice Hanım :) O kumaştan iki metre daha aldım dün :) Hayaller hayaller..

      Sil
  4. :)) valla aynen hobi açısından baya bi ara vermişsin :))
    pek yakında bu anlamada maceraya bende atılmayı düşünüyorum.15 gün önce dikiş makinesi aldım ama kendimi hazır hissedene kadar çalıştırmadım hala(insan bi çalışıyormu kontrol eder dimi ama)
    ama senin maceranın başarısına azıcık yaklaşsam yeter bana:) dikiş evet çok zevkli ama kesinlikle sabır ve kafa istiyor.o yüzden elbiselere bayıldım bayıldım.prensese çook yakışacağından da eminim.hem modelleri hemde desenleri şahane ama favorim birinci elbise:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sen dikişe hele bir başla neler çıkaracağını hayal bile edemiyorum. Yaptığın her iş bir diğerinden harika. Favorin olan elbise en basit olanı bu arada aynısından kendime de dikesim var :) Teşekkürler desteğin için.

      Sil
  5. Hemşire ellerine sağlık. Bayıldım bayıldım o-o Benim de küçük bir kız geldi. Lara çok şanslı ve onun üzerinde görmek için sabırsızlanıyorum. Tam prensese göre elbiseler. Dikiş işini düşünmen lazım bence. Butik Cebimdeki Renkler. İsim bile buldum galiba. Bir de bana alkış. Güzel yazılarını hep okuyup sonunda yorum bırakabildim. Yuppiii. Çok öptüm :))

    YanıtlaSil
  6. Benim de küçük bir kız olasım geldi :) ( anlamlı olması adına düzelteyim. Ama sen anlardın biliyordum şekerim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım hemşirem :) Ben de giydirmek için sabırsızlanıyorum ama hepsi son derece yazlık. Ekose olanı giydi bir kaç kez ama ilki ve baykuşlu olan için sanırım en az bir ay daha beklemek gerekecek. Şu işi kıvırayım Momo' ya da sana da planlarız ciciler ama butik dersen yok artık derim, sağol optimist bakışın ve her daim yüreklendirdiğin için derim ama haddimi de bilirim :)) Ben de öptüm tez vakitte sakin kafayla görüşmek üzere :)

      Sil
  7. Ben baykuşluyu kaçırdım galiba. Bayıldım bayıldım. Üzerimde baykuşlu bir bluz var anla artık ne kadar çok sevdiğimi. O elbiselerin hepsini giyesim var:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Baykuşluyu ilk kez gösterdim de ondan Ayla' cım :) O baykuşlu kumaştan haftasonu 2 metre daha aldım becerebilirsem dümdüz salaş bir bluz dikmek niyetindeyim hatta düşük omuz. Sağol sağol sağol :))

      Sil

Diğer yazılardan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...