Counter

11 Temmuz 2014 Cuma

Bir emzik nedir ne değildir?

Lara' nın emzikle nasıl tanıştığını bilen bilir, bir çok anne gibi içim ezile ezile ah almasaydı keşke diye diye verdim ki yine bir çok annenin söylediği gibi kurtarıcımız da oldu, Sezarın hakkı Sezara neticede. 

Amma velakin, artık veda vakti geldi de geçiyor. Biberon ile hiç tanışmadığı için oral dönemle son bağı emzik. Bir süredir hatta zaman vereyim 2 yaşı doldurduğundan beri Lara, ben emziğe kötü kötü bakmaya başladım, niyeti bozdum yani. Dün de bir pedogogla görüştüm ve emzik, bez, kreş konularında kafamdaki herşeyi sorup rahatladım hatta eylem planımı da yaptım (kendi çapımda). Tabi ne emziğin ne de Lara' nın olanlardan hiç haberi yoktu. Zaten bir yaşından bu yana sadece uyurken kullanılıyor ama bir kaç haftadır diğer zamanlarda da gidip almaya başlamıştı yerinden. Kontrolsüz bir yakınlaşma bi yerde.



Sinsi kadın emziğe müdanası kalmadığına karar verip azı karar çoğu zarar, emzik kim oluyor ki direnecek, Lara zaten aklı başında kocaman çocuk tabi ki de işbirliği yapar, değil mi ki ikna yolu ile memeyi bıraktı, heeeyt kim tutar ulen bizi nidaları ile aldı gazı ve bugün harekete geçti.

Gün son derece normal başladı, plandaki tek aksama babanın akşam eve gelemeyecek olması ve Lara' nın bu duruma bir miktar içerlemesi idi. Babayı yine de güzelce uğurladı. "Akşam gelecek misin baba" şeklinde, en şirin haliyle ve kafasını hafif yana yatırarak, sorduğu soruya "babacığım bu akşam gelemeyeceğim ama sen bu kaplumbağayı benim için sakla, yarın akşam geldiğimde geri alırım tamam mı" cevabına bile yarım yarım tamaaam dedi kaplumbağayı da arkasına saklayarak balkondan el salladı.

Hazırlandık sabahın köründe biz de denize gitmek için çıktık yola. Pek dalgalıydı deniz ki bu da plan dışı, pek sevmiyor dalgaları, ama olsun doğa olaylarını da kontrol etmeyivereyim değil mi? Psikopatlık da bi yere kadar. Neyse 11:00 itibari ile nispeten halimizden memnun döndük eve. Banyosu bitti ve odasına gelir gelmez küçük hanım "emizik" buyurdular. Deli gibi uykusu var, emziğini alacak ve hooop uykuya. Ama bu esnada kötü kadın Müzeyyen emziğin ucuna küçücük bir kesik atmıştı bile ve uzattı emziği, döndü arkasını; hesapta krem alacak çekmeceden. Göz ucuyla baktı kurbanlarına, Lara emziği yerleştirdi ağzına ama bir sorun var, evirdi çevirdi, bir daha aldı, yine olmadı, yolunda gitmeyen birşeyler var. Geri uzattı şaşkın bir ifade ile ve "olmadı" dedi. "Aaa neden olmadı annecim, bozulmuş mu yoksa emzik?"  dedi hain kadın. "Bozulmuş emizik" dedi ağlamaklı Lara. Ah o emziğin dili olsa da konuşsa, bozulmuş mu yoksa ne olmuş?

Hay Allah ne yapacağız şimdi dedi kadın utanmadan,"kı(r)mızı emiziği istiyoyuuum" dedi Lara sakince. Tamaam dedi kadın ve diğer emziği uzattı Lara' ya.  O ne o da olmadı, "bu da bozulmuş" deyip geri uzattı çocukceğiz.

"Ama annecim sen zaten geçenlerde artık emzikle vedalaşma zamanı da geldi, bak çok büyüdün, emzik bebekler içindir değil mi dediğimde tamaaam (he anne he kıvamında ama olsun) demiştin ya zaten; bak emzik de bozulmuş işte. Olsun ne yapalım emziksiz de uyursun ki sen" dedi kadın ve gülümsedi. Tamam dedi ağlamaklı kurban tekrar ve yattı yatağına. Yaklaşık bir saat kadar debelendiler. Şarkılar, masallar, kitaplar, bebekle sohbet, bi daha süt, bi daha su filan kesmedi. Kalkalım mı dedi Lara ve kalktılar.

Gün içinde bir kaç kez daha tekrarlandı bu yatıp kalkmalar ve baktı uyku yok, dedi ki kadın: "Sen emzik olmadığı için mi uyuyamıyorsun Lara' cım?"
"Ebeeet" (ağlamaklı)
"Ama emzikler bozuldu. Yapacak bir şey yok, zaten sen de karar vermiştin vedalaşmaya, gel biz bu emziği çöpe atalım ve gidip sana uyurken yanına alabileceğin bir oyuncak alalım. Ne dersin?"
"Tamaaaam, hadi elbisi giyelim" (coşkulu)
"Ama önce emziği at istersen çöpe"
"Tamam"

Veeee emzik 0-kötü kadın 1 (sen öyle san diyenleri duyuyorum yalnız, lütfen)

Gitti mi bir zamanların kurtarıcısı aman emzik cânım emzik çöp tenekesine. Eee menfaat dünyası bacım, buraya kadarmış ne yapalım.

Düştük yollara; arabayı parkedip arka koltuğa meyletmem, evden çıktıktan sonra en fazla 10 dakika sürmüştür ama Lara' nın kafa sallanmakta. Eee saat akşamın beşi. Aldım puseti oturttum Lara' yı ve birinci kata ulaşmadan kafa düştü bizimkinin, uyudu. Eee oyuncak alacağıdık, tek başıma alamam, kendi seçtiği bir şey olmalı. Çok bekletmedi Allahtan 10 dakika içinde sıçrayarak uyandı, o kadar uzun zamandır pusette uyumuyordu ki zaten.

Girdik oyuncakçıya minicik bir ördek seçti, bu olsun dedi, oradaki ablaya "emizik bozulmuş ben öydekle uyuyacam" dedi abla da bizimkine he he dedi, aldık çıktık.

Eve geldik, yemek, Caillou, kitap vs derken uyku saati gelip çattı. Arıza çıkaracak konu arıyor sürekli ama kadın öyle şartlanmış ki, yanında Polyanna kim; her sorun oluşmadan çözülüyor bir şekilde, hatta saçma bir talepte ısrar edince uzun süre, ben de "ama annecim yok artık" deyince "kızıcam ama artık" diye taklidi de yapıştırdı. Neyse binbir cambazlıkla yatak odasına ulaştık 21:30 suları. Ondan sonrasını ne siz sorun ne ben uzatayım daha fazla ama bir saat kadar kıvrandıktan sonra karşılıklı, değme animatörlere ve masalcı teyzelere taş çıkartacak bir multiperformans sergileyerek uykunun şefkatli kollarına teslim ettim Lara' yı 22:30 itibari ile. E ağladı tabi bir miktar fakat enteresandır emzikle beraber yanaklarımı tırmalamaktan da vazgeçti.

Neyse bu durumda emzik 0-kötü kadın 2.

E tabi bunun yarını var sonrası var, biliyorum süreç uzayabilir ama son derece de umutluyum bittiğine dair. Elimin altında bir emzik daha var hırpalanmamış ama onu hiç çıkarmadan bu işi bitiririz diye düşünüyorum. Bir ego patlaması mı dersiniz, demeyiniz.

Öte yandan emzikli halini düşününce hüzünleniyorum da. Bir dönem daha bitti neticede. Büyüyor yaw, sonrasında biraz ara verip, güç toplayıp bezle de vedalaşırız sanki.

Seçimlerden önce olsa iyi olur ama bence. Sonrasında yüreğim neyi ne kadar kaldırır bilemem. 

12 yorum:

  1. Ohhh iyi olmuş bence Lara böyle düşünmese de her şey onun iyiliği için neticede:) Süreç uzadıkça daha zor olacaktı. Güzel zamanda bıraktı. Eray'ın da el alışkanlığı vardı:) Emziği elinde tutar uyurdu es kaza elinden mi düştü gece ortalığı ayağa kaldırıldı:)

    Bir dönem kapanıp bir dönem açılıyor çocukların büyümesinin en güzel yanı bu anneye oturup düşünmeye vakit kalmıyor:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Onun iyiliği için Ayla' cım haklısın ama bu ne yaman bir çelişkidir aslında. Hep onların iyiliği için kurallar koymak zorunda olmak, iyilikleri için kısa süre de olsa üzmek filan. Amaan bu da gelir bu da geçer, tecrübe ile sabit değil mi. Çok teşekkürler,

      Sil
  2. haha kötü kadın 05 müzeyyen durumu :))) iyi yapmışsın kuzum.şimdiki neslin diş yapısı zaten sıkıntılı bide emzik hem diş yapısını hem damak yapısını etkiliyor.okurken kızımın vedalaşma sahneleri geldi gözümün önüne.o 3 emzikle uyurdu.biri ağzında diğer ikisi her bir elinde.kesik işe yaramamıştı.bende kıl yapıştırmıştım.o zaman tiksinip atmıştı :))) yani beter kötü kadınlar var diyim sana :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında sadece uyurken aldığı için belki bir kaç ay daha izin verilebilirdi ama emziği bırakmadan bezi bırakmak daha zorlayıcı olabilir diyerekten başladım Dolunay' cım. Çünkü bezi bırakmak için hazır bence, yaz aylarında onu da halledelim istiyorum malum. Bizimki de emzik düşünce bulup almaz bana seslenirdi zaten yataktan :)
      Senin kız da çok yas tutmuş muydu emziğin ardından?

      Sil
    2. yok çok sürmedi ama oğlum (haymana yollarında doğurduğumdan ve 4 saatlik yol olduğundan biberon vermek zorunda kalmıştık bir müddet sonra) biberonla çok zor vedalaştı.aylar sürdü .içim erirdi o haline .amannnn o kadar uğraş ver özen göster ikiside diş telli şimdi :))) hani yazmıştım ya.kızlar daha sağla bu konuda merak etme.erkek çocuk tam velet yani :)))

      Sil
    3. Bu oğlanın doğum hikayesini merak ettim bak şimdi, bir ara dinlemek isterim sekerim😊
      Çok sağol motivasyon için Dolunay. Öpüyorum.

      Sil
  3. Baştan ayağa süperdi bu yazı, çooook sevdim ama son cümlen kopardı beni :)))
    Kobik kadın seni :) Kötü kadın da aynı zamanda :)))
    E hadi geçmiş olsun diyelim şekerim, hatta çok hatta büyük geçmiş olsun :)
    Tebrik ediyorum seni, yok yok Lara'yı yav, seni niye? Sen kötü kadınsın zaten, çocuğum akıllı, uslu, sağduyulu, mantıklı, aferin ona :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağol Esen' cim, kobik ve kötü ha :) İyi bileşim aslında bence :))
      Asıl iş Lara' da haklısın ama memeyi bile daha kolay bırakmıştı bu kuzu ve sanki herşeyin farkında biliyor musun? Dün markete giderken üst kat komşumuz ile karşılaştık apartmanın önünde. Adamcağız sordu neden bu kadar üzgün diye ben de emziği bozuldu dedim. Ne bilsin adamcağız üzülme annen alır sana yenisini dedi. Fekat Lara b ir adama baktı bir bana baktı ve almaz dedi iyi mi? Bence herşeyin farkında beni yiyor :))

      Sil
  4. Ahhhh haaaaa gülerek okudum cümlelerini canım. Buse de emziği kendiliğinden attı lakin bi türlü uykuyu tutturamıyor üstelik evde emniyet sübabı olarak yedeği de yok, annesi de senin gibi kararlı içim cızz ediyor emziksiz kafayı tutturup uykuya dalamıyorum derken ki hallerine. Umarım Laranınki kısa sürer ama uzun yaşlar da sürmesin zaten. Bizimki yazlıkta son durum nedir haberdar değilim:))) Bir sınavı da bezle var onu da yazlıkta halletmeye kararlılar aslında söylüyor tuvaleti geldiğini abladan görerek belki abla faydası yaşayacağız berikinde...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fiamma' cım emniyet sübabı olmasın zaten boşver, dolu silah neticede şeytan doldurur. Onu da ben atayım en iyisi de bir gaflet anında kullanmayayım. Kararlı olmak lazım aslında da gel sen onu ennesine sor. İnsanın içi eziliyor karşında içini çeke çeke ağlayınca ama yavaş yavaş da bırakılmıyor bu tarz şeyler, birden kesmek lazım. İnşallah kısa sürer Lara' nın da Buse' nin de bütün çocukların da bu sınavları, hatta her tür sınavlar. Bezi de yazın halletmek lazım tabi, kışın zor. Sağolasın,

      Sil
  5. Gece uyanıp emziğini aramadı mı? Benim oğlan gece gözleri kapalı el yordamıyla emziği yatakta bulur, ağzına tıkar devam eder uyumaya, ya bulamazsa diye daha cesaret edemedim adım atmaya.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizi bugünkü yazıma alayım sevgili Yazdan Kalan. :))
      Zaten çocuktan önce sizin hazır olmanız şart haklısınız. Ben bir kaç hafta önceki ruh halimle şimdiye kadar çoktan yığmıştım önüne emzikleri beşer onar. Zorlanıyor ve zorluyor haklı olarak. Siniriniz alınmış gibi, yumuş yumuş bir döneminizde başlamakta fayda var.

      Sil

Diğer yazılardan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...